Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  novembar 2013.

Pogled u svet

Pogled u svet

NEMAČKA

U Nemačkoj svi registrovani katolici moraju plaćati crkveni porez i zato sve više katolika formalno istupa iz Crkve. Međutim, 2012. godine, jedan od viših sudova u Nemačkoj je doneo presudu da oni koji prekidaju veze sa Crkvom kao institucijom ne mogu više biti smatrani vernicima. To znači da im se uskraćuju crkveni sakramenti poput pričešća i ispovesti, kao i crkvena zaduženja, pa čak i hrišćanska sahrana.

SVET

Jedna studija o religijama u svetu pokazuje da sada ima 1,1 milijarda onih koji se izjašnjavaju kao „verski neopredeljeni“, a koji nisu obavezno ateisti. Brojčano gledano, oni su sada na trećem mestu, iza hrišćanstva koje broji 2,2 milijarde vernika i islama koji ima 1,6 milijardi. Hinduizam je na četvrtom mestu, sa oko milijardu sledbenika.

JAPAN

Japanski naučnici su dokazali da „pohvala aktivira područja u mozgu vezana za nagrađivanje“, stvarajući „osećaj sreće“. To izgleda ide u prilog mišljenju da je pohvaljivanje dobar način da se ljudi podstaknu da napreduju.

BOLIVIJA

Krajem 2012. u Boliviji je sproveden popis stanovništva. Da bi se došlo do što tačnijih podataka, od stanovnika se zahtevalo da na dan popisa ostanu kod svojih kuća. Pored toga, funkcionisao je samo javni prevoz, a državne granice su bile zatvorene i konzumiranje alkohola zabranjeno.

ITALIJA

Jedna anketa pokazuje da se Italijani igraju s decom samo 15 minuta dnevno. „Tek svaki peti roditelj misli da je igra deo vaspitanja“, stoji u novinama La Repubblica. Putem igre, roditelji pomažu deci da razvijaju maštu i da nauče da „poštuju pravila“, kaže Andrea Anđolini, idejni tvorac nekih društvenih igara.