Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Arktik

„Preko leta je debljina leda četiri puta manja u odnosu na njegovu debljinu pre 30 godina“, izjavio je Piter Vadams, profesor fizičke okeanografije sa Kembričkog univerziteta. Tokom 2012. je oko 50 brodova plovilo Severnim morskim putem, koji je nastao kao posledica globalnog zagrevanja.

Svet

Majčino mleko u prvim danima nakon porođaja sadrži preko 700 vrsta bakterija — više nego što su naučnici očekivali. Još uvek se istražuje korisno biološko dejstvo tih bakterija na digestivni trakt i imunološki sistem novorođenčeta.

Velika Britanija

Britanski naučnici su sproveli jedno istraživanje pomoću simulatora vožnje. Došli su do zaključka da prehlađeni vozači imaju sporije reakcije od vozača pod dejstvom alkohola.

Demokratska Republika Kongo

U Africi svake godine zbog slonovače bude pobijeno na desetine hiljada slonova, što neki nazivaju „nezapamćenim“ pokoljem. U jednom slučaju je nekoliko slonova upucano odozgo u glavu, verovatno iz helikoptera.

Australija

Na Velikom koralnom grebenu je u proteklih 27 godina odumrla polovina korala. Naučnici za to najviše krive tropske ciklone, najezdu morskih zvezda poznatih kao „kruna od perja“ [Acanthaster planci], kao i izbeljivanje korala izazvano porastom temperature okeana.