Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Švajcarska

Prema jednoj studiji u Švajcarskoj, postoji 14 posto veća verovatnoća da će osoba starija od 60 godina umreti na svoj rođendan nego na neki drugi dan. Smrtonosan srčani napad je kod ljudi generalno gledano za 18 posto češća pojava na dan rođenja nego nekog drugog dana. Za moždani udar kod žena taj procenat je veći za 21 posto. Verovatnoća da će muškarci počiniti samoubistvo na taj dan veća je za 35 posto. Naučnici smatraju da su stres i alkohol činioci koji doprinose ovakvom povećanom broju samoubistava i drugih nesrećnih slučajeva. S druge strane, neki stručnjaci osporavaju rezultate ove studije jer smatraju da je u većini slučajeva smrt na dan rođenja posledica administrativne greške.

Izrael

Ako za biografiju prikače svoju sliku, muškarci koji lepo izgledaju će pre dobiti poziv na razgovor za posao nego lepe žene koje urade to isto. Zašto? Neki izraelski stručnjaci veruju da je to zbog toga što se odeljenja za osoblje, koja odlučuju o tome ko će biti pozvan na razgovor, sastoje uglavnom od žena. Pomalo neprijatno objašnjenje je da „ljubomora navodi žene da diskriminišu kandidatkinje koje lepo izgledaju“, stoji u časopisu The Economist.

Sjedinjene države

Troje pacifista, 82-godišnja časna sestra i njena dva poznanika od 63 godine i 57 godina, upali su u jedno područje u Ouk Ridžu, u Tenesiju, gde je uskladišteno 100 tona nuklearnog materijala, i na jednom od objekata ispisali antiratne slogane. Američki ministar energetike Stiven Ču je ovaj propust u obezbeđenju „objekata koji se smatraju jednim od najstrože čuvanih na svetu“ nazvao „veoma zabrinjavajućim“.

Australija

Najviši sud u ovoj zemlji doneo je odluku prema kojoj se od duvanskih kompanija zahteva da sa paklica cigareta uklone boje i logotipe po kojima su prepoznatljivi. Sada paklice svih proizvođača moraju biti sivkaste i tamnobraon boje i na sebi moraju imati slike na kojima su prikazane posledice pušenja.