Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  maj 2013.

 S NASLOVNE STRANE

Zaštitite se od kriminala!

Zaštitite se od kriminala!

„Moji prijatelji bi me obično otpratili kući kada padne mrak. Ali jedne večeri sam bila toliko umorna da sam odlučila da pozovem taksi.

„Taksista me nije odvezao kući već na jednu pustu poljanu, gde je pokušao da me siluje. Počela sam da vrištim iz sveg glasa, pa je na trenutak ustuknuo. Onda je ponovo krenuo na mene, a ja sam opet počela da vrištim i uspela sam da pobegnem.

„Ranije sam često mislila: ’Kako vrištanje može pomoći?‘ Ali sam se uverila da i te kako pomaže!“ (KATARINA) *

U MNOGIM zemljama, kriminal je uobičajena pojava. Na primer, jedan sudija je rekao: „Tužna je realnost da nije pitanje da li ćete, već kada ćete postati žrtva.“ U nekim drugim krajevima sveta, kriminal možda nije tako čest. Pa ipak, nije mudro previše se opustiti, jer tako sebe možemo dovesti u opasnost.

Bez obzira na to da li živite u području s visokom ili niskom stopom kriminala, kako možete zaštititi sebe i svoje najbliže? Nešto što možete praktično preduzeti je da poslušate sledeći biblijski savet: „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“ (Poslovice 22:3). Čak i kriminolozi savetuju da preduzmete neke preventivne mere kako uopšte ne biste postali žrtve kriminala.

Fizičke povrede i gubitak materijalnih stvari nisu jedine posledice kriminala. On kod mnogih žrtava ostavlja dubok trag na psihu i emocije. Zato je veoma važno da u razumnoj meri uradimo ono što možemo da bismo bili bezbedniji. Osmotrimo zato koje korake možemo preduzeti da bismo se zaštitili od četiri oblika kriminala — pljačke, seksualnog napada, sajber kriminala i krađe identiteta.

 PLJAČKA

Definicija: Pljačka je krađa uz primenu sile ili pretnju primene sile.

Posledice: Nakon jednog niza oružanih pljački u Velikoj Britaniji, jedan tužilac je primetio da iako žrtve nisu bile fizički povređene, sve su osećale duševnu teskobu. „Nekoliko njih je reklo da je stalno uznemireno i da ima probleme sa snom“, rekao je tužilac. „Praktično svako od njih kaže da se ono što su doživeli veoma negativno odražava na njihovu svakodnevicu.“

Šta možete učiniti?

 • Pljačkaši gledaju da iskoriste svaku priliku; pazite šta se dešava oko vas

  Budite na oprezu. Pljačkaši gledaju da iskoriste svaku priliku. Najdraža meta su im oni koji ne očekuju prepad. Zato gledajte da li vas neko posmatra, pazite šta se dešava oko vas i nemojte biti pod dejstvom alkohola ili droge, jer oni otupljuju čula i dobro rasuđivanje. U jednoj enciklopediji o zdravlju stoji da je osobi teže da jasno razmišlja i primeti da je neka situacija potencijalno opasna kada se opija ili koristi drogu.

 • Zaštitite svoje vlasništvo. Obezbedite svoje vozilo, kao i vrata i prozore svog doma. Nikada ne puštajte unutra nepoznate osobe. Nemojte držati dragocenosti na vidljivom mestu i nemojte se razmetati njima. „Mudrost je kod skromnih“, kažu Poslovice 11:2. Lopovi, u koje nekad spadaju i deca na ulici, često ciljaju na ljude koji paradiraju svojim skupim nakitom i elektronskim spravama.

 • Informišite se. „Ludom se čoveku čini da je njegov put ispravan, a ko sluša savet, mudar je“ (Poslovice 12:15). Kad negde doputujete, raspitajte se kod dobro informisanih meštana i lokalne policije koji su krajevi opasni i kako da zaštitite sebe i svoje stvari.

SEKSUALNI NAPAD

Definicija: Seksualni napad nije ograničen samo na silovanje već obuhvata i druge oblike seksualnog kontakta uz pretnje, primenu sile ili zastrašivanje.

Posledice: Jedna žrtva silovanja kaže: „Najtužnije je to što ono ne utiče na vas samo dok ste zlostavljani. Ono vas proganja i još dugo muči, te tako menja vaš pogled na život. Takođe menja i živote vaših najbližih.“ Važno je podvući da nije žrtva kriva za seksualno napastvovanje. Svu odgovornost snosi napasnik.

Šta možete učiniti?

 • Verujte svom unutrašnjem osećaju. „Ako neko mesto ili neka osoba u vama izazivaju neprijatna osećanja uklonite se“, savetuje jedno odeljenje policije. „Ne dozvolite nikome da vas ubedi da ostanete ako vaš instinkt kaže suprotno.“

 • Nemojte delovati nesigurno ili izgubljeno. Manijaci vrebaju one koji nisu svesni opasnosti i koje je lako savladati. Zato hodajte sigurnim korakom i budite oprezni.

 • Brzo reagujte. Vrištite! (Ponovljeni zakoni 22:25-27). Pobegnite ili se odbranite koristeći faktor iznenađenja.  Ako je moguće, otrčite na sigurno i zovite policiju. *

SAJBER KRIMINAL

Definicija: Sajber (kompjuterski) kriminal je kriminal počinjen na internetu. Obuhvata utaju poreza, krivotvorenje, zloupotrebu platnih kartica i lažne prodaje. Tu su i internet prevare (scams), na primer, lažne finansijske ponude i onlajn aukcije.

Posledice: Sajber kriminal košta žrtve — a i društvo kao celinu — milijarde dolara. Pogledajmo jedan primer. Žena po imenu Sandra je dobila jedan imejl za koji je pretpostavljala da je od njene banke. U njemu je bilo navedeno da je, radi ažuriranja, potrebno da unese svoje podatke za onlajn pristup svom bankovnom računu. Samo nekoliko minuta nakon što je to uradila šokirala se kada je videla da je 4 000 dolara s njenog računa prebačeno na račun neke inostrane banke. Shvatila je da je u pitanju internet prevara.

Šta možete učiniti?

 • Ne dajte se prevariti! Nemojte da vas zavaraju veb-sajtovi koji izgledaju autentično, i imajte na umu da finansijske institucije neće tražiti od vas da im imejlom šaljete veoma poverljive informacije. Pre onlajn kupovine ili investiranja, proverite kakva je reputacija dotične firme. „Lakoveran veruje svakoj reči, a pametan pazi na korake svoje“, kaže se u Poslovicama 14:15. Budite oprezni kada koristite usluge kompanija koje se nalaze u inostranstvu, jer ako se pojave problemi, teže ćete ih rešiti.

 • Proverite firmu i njenu politiku poslovanja. Pitajte se: ’Na kojoj adresi se nalazi ova firma? Da li je to njen pravi broj telefona? Da li će kupovina nositi sa sobom neke skrivene troškove? Kada treba da mi stigne porudžbina? Može li se proizvod reklamirati ili vratiti uz povraćaj novca?‘

 • Nemojte nasedati na ponude koje obećavaju „kule i gradove“. Glavna meta prevaranata na internetu su oni koji su pohlepni i oni koji hoće nešto za džabe. Mamac može biti velika svota novca za minimalan rad, zajam ili kreditna kartica bez ikakvih uslova. To mogu biti i navodno sigurna ulaganja koja garantuju veliki profit. Američka Federalna trgovinska komisija kaže: „Pažljivo procenite legitimnost svake investicione ponude. Što vam veći dobitak obećavaju to je veći rizik. Ne dozvolite da vas neki agent nagovori da se obavežete na neku investiciju pre nego što ste sigurni da je legitimna.“

KRAÐA IDENTITETA

Definicija: Krađa identiteta podrazumeva nelegalno prikupljanje informacija o nečijem identitetu i njihovo korišćenje radi prevare ili nekog drugog kriminalnog postupka.

Posledice: Kradljivci mogu iskoristiti vaš identitet da bi dobili kreditne kartice i zajmove ili otvorili nove račune. Nakon toga mogu napraviti veliki dug u vaše ime! Čak i ako vam se na kraju dugovi ponište, vaša finansijska reputacija može biti godinama umrljana. „Imati lošu kreditnu istoriju je gore od svega — čak i od toga da vam neko uzme novac“, kaže jedna žrtva.

Šta možete učiniti?

 • Zaštitite poverljive podatke. Ako kupujete ili koristite svoj bankovni račun preko interneta redovno menjajte lozinke, naročito ako koristite neki kompjuter na javnom mestu. Kao što je već spomenuto, budite veoma oprezni kada dobijete imejl u kom se traže vaši poverljivi lični podaci.

   Kradljivci identiteta ne koriste samo kompjutere. Oni na sve načine pokušavaju da se dočepaju izvoda iz banke, čekovnih knjižica, kreditnih kartica ili vašeg jedinstvenog matičnog broja (JMBG). Zato sve to držite na sigurnom i iscepkajte sve poverljive dokumente pre nego što ih bacite. Pored toga, ako sumnjate da vam je neki dokument ukraden ili da ste ga izgubili, odmah to prijavite.

 • Pratite stanje na svojim računima. „Opreznost je moćno oružje protiv [...] krađe identiteta“, kaže američka Federalna trgovinska komisija, i dodaje da je „od velike koristi ako odmah primetite da neko pokušava da vam ukrade identitet.“ Zato redovno proveravajte svoje račune i obratite pažnju da li ima nekih sumnjivih transakcija. Ako je moguće, od nekog renomiranog kreditnog biroa u vašoj zemlji nabavite primerak svog kreditnog izveštaja i pogledajte koji su računi i kreditne kartice otvorene na vaše ime.

Naravno, u današnjem svetu niko nije sto posto siguran. Čak i najoprezniji mogu postati žrtve kriminala. S tim na umu, uvek je za naše dobro ako sledimo mudre savete iz Biblije. „Ne ostavljaj mudrost, i čuvaće te. Voli je, i štitiće te“ (Poslovice 4:6). Što je još bolje, u Bibliji se obećava da će kriminalu doći kraj.

Uskoro svet bez kriminala

Zašto možemo biti sigurni da će Bog odstraniti kriminal? Pogledajmo sledeće misli:

 • Bog želi da odstrani kriminal. „Ja, Jehova, volim pravdu, a mrzim pljačkanje i nepravdu“ (Isaija 61:8).

 • Bog ima moć da odstrani kriminal. „Uzvišen je u sili svojoj“ (Jov 37:23).

 • On je obećao da će uništiti zle i sačuvati pravedne. „Jer će se istrebiti oni koji zlo čine.“ „Pravednici će posedovati zemlju, i zauvek će na njoj živeti“ (Psalam 37:9, 29).

 • On je obećao onima koji su mu verni novi svet u kom će vladati mir. „Krotki će posedovati zemlju, i uživaće u izobilju mira“ (Psalam 37:11).

Da li vam se dopadaju ove reči? Izdvojte vreme da ispitate šta Biblija kaže o tome šta još Bog namerava da uradi za čovečanstvo. Nijedna druga knjiga ne poseduje toliko praktičnih i mudrih saveta niti nam daje pravu nadu u budućnost bez kriminala. *

Bog obećava svet bez kriminala, u kom će vladati mir

^ odl. 5 Imena su promenjena.

^ odl. 22 Većina žrtava seksualnog napada poznaje napasnika. Više informacija možete naći u knjizi Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, 1. tom, strana 228, pod naslovom „Kako da se zaštitim od seksualnog zlostavljanja?“ Ovu knjigu možete preuzeti sa sajta www.jw.org.

^ odl. 44 Više informacija o važnim biblijskim učenjima možete naći u knjizi Šta Biblija zaista naučava? Možete je dobiti besplatno od Jehovinih svedoka, a možete je preuzeti sa sajta www.jw.org ili je čitati onlajn.