Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  april 2013.

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Indoneziji

Poseta Indoneziji

INDONEZIJA se sastoji od oko 17 000 ostrva. Indonežani su izuzetno susretljivi, strpljivi, učtivi i gostoljubivi ljudi.

Tipičan obrok u indonežanskoj kuhinji je pirinač i uz njega još neko jelo, često jako začinjeno, kao i voće. Na nekim područjima je običaj da članovi porodice sednu na tkanu prostirku i jedu prstima. Mnogi Indonežani tvrde da je hrana ukusnija kada se tako jede.

Durijan je voće s bogatim kremastim sadržajem u kom mnogi uživaju uprkos njegovom veoma neprijatnom mirisu

Indonežani vole umetnost, ples i muziku. Angklung je muzički instrument karakterističan za ovu zemlju. Sastoji se od bambusovih stabljika koje su labavo postavljene u ram. One su podešene da proizvedu određenu notu ili akord kada ih svirač zatrese. Da bi se odsvirala neka melodija, svirači moraju blisko sarađivati i zatresti svoj angklung u pravom trenutku.

Orangutan, uobičajeni stanovnik prašuma Sumatre i Bornea, najveća je životinja koja živi na drvetu. Odrasli mužjak može težiti i 90 kilograma i imati raspon ruku do oko 2,5 metra

Sve do XV veka, veliki uticaj na području današnje Indonezije imao je hinduizam, a zatim budizam. Do XVI veka, u tamošnjoj kulturi uporište je stekao islam. U istom veku su došli  evropski trgovci začinima i sa sobom doneli nominalno hrišćanstvo.

U Indoneziji od 1931. postoje i Jehovini svedoci, koji su širom sveta poznati po svom biblijskom obrazovnom delu. Trenutno ih u toj zemlji ima više od 22 000 i ulažu se napori da se dođe do gluvih osoba. Nedavno je više od 500 osoba prisustvovalo posebnom sastanku na znakovnom jeziku, održanom povodom sećanja na smrt Isusa Hrista.

Probudite se! izlazi na 98 jezika, uključujući i indonežanski