Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  mart 2013.

 S NASLOVNE STRANE

Kako biti dobar otac

Kako biti dobar otac

„Gde sam pogrešio?“ To pitanje je mučilo Majkla * iz Južnoafričke Republike. Svaki put kad je razmišljao o svom svojeglavom 19-godišnjem sinu pitao se da li je mogao biti bolji otac, iako je davao sve od sebe u tom pogledu.

S druge strane, Teri iz Španije je zadovoljan otac. Njegov sin, Endru, kaže: „Mnoga najranija sećanja vezana su za to kako mi je tata čitao, igrao se sa mnom i vodio me na izlete na kojima smo bili samo on i ja. Pored njega mi je učenje bilo zabavno.“

Doduše, nije lako biti dobar otac. Međutim, postoje osnovna načela koja im mogu pomoći. Mnogi očevi su uvideli da kada primenjuju mudre savete iz Biblije, to je dobro i za njih i za članove njihove porodice. Osmotrimo neka od tih načela.

 1. Provodite vreme s porodicom

Kao otac, kako pokazujete svojoj deci da su vam važna? Sigurno ima mnogo toga što možete učiniti za svoju decu, uključujući i žrtve koje činite da biste im obezbedili hranu i dom. Ne biste to radili da vam nisu važna. Pa ipak, ako ne provodite dovoljno vremena s njima, ona mogu pomisliti da su vam preče druge stvari, na primer, posao, prijatelji ili hobi.

Kada otac treba početi da provodi vreme sa svojom decom? Majka se veže za svoju bebu dok joj je ona još u stomaku. Otprilike 16 nedelja nakon začeća, još nerođena beba počinje da čuje. Tada očevi mogu početi da grade odnos sa svojim još nerođenim detetom. Oni mogu slušati bebine otkucaje srca, osetiti kako se rita, pričati joj i pevati.

Biblijska misao: U biblijska vremena, muškarci su učestvovali u obrazovanju dece. Očevi su bili podsticani da redovno provode vreme sa svojom decom, kao što pokazuje Biblija u Ponovljenim zakonima 6:6, 7: „Neka ove reči koje ti danas zapovedam budu u tvom srcu. Usađuj ih u decu svoju i govori o njima kad sediš u svojoj kući i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ.“

2. Imajte dobru komunikaciju s decom

Mirno slušajte bez kritikovanja

Da biste imali dobru komunikaciju sa svojom decom, morate ih pažljivo slušati. Morate naučiti kako da ih strpljivo slušate i da ne reagujete burno.

Ako se deca plaše da ćete brzo planuti i iskritikovati ih, biće im teško da vam se otvore. Ali ako ih mirno slušate, ona će osetiti da vam je stvarno stalo do njih. Zauzvrat će vam se mnogo radije poveravati i tako ćete imati uvid u njihove dragocene misli i osećanja.

Biblijska misao: Praktična mudrost iz Biblije pokazala se korisnom u mnogim aspektima svakodnevnog života. Primera radi, Biblija kaže: „Svaki čovek neka bude brz da čuje, a spor da govori i spor da se ljuti“ (Jakovljeva 1:19). Očevi koji primenjuju ovaj biblijski savet imaju bolju komunikaciju sa svojom decom.

 3. S ljubavlju disciplinujte i pohvaljujte

Čak i kada ste pod stresom ili ste ljuti, disciplina treba da bude odraz ljubavi i brige za dobrobit vašeg deteta. Disciplinovanje podrazumeva pružanje saveta, ispravke, pouke i kazne, kada je ona potrebna.

Pored toga, disciplina je mnogo efektnija kada otac redovno pohvaljuje svoju decu. Jedna stara poslovica glasi: „Kao zlatne jabuke u srebrnim posudama, takve su reči izgovorene u pravo vreme“ (Poslovice 25:11). Pohvala oplemenjuje karakter deteta. Deca cvetaju kada osećaju da su prihvaćena i cenjena. Otac koji traži prilike da pohvali dete pomoći će mu da izgradi samopouzdanje i motivisaće ga da čini dobro i ne odustaje od toga.

Biblijska misao: „Očevi, ne razdražujte svoju decu, da ne postanu malodušna“ (Kološanima 3:21).

4. Volite i poštujte svoju ženu

Način na koji se muž ophodi prema ženi sigurno utiče na njihovu decu. Jedna grupa stručnjaka koja se bavi dečjim razvojem kaže: „Nešto najbolje što otac može uraditi za svoju decu je da poštuje njihovu majku [...] Otac i majka koji se međusobno poštuju tako da je i deci to očigledno, stvaraju okruženje u kom se deca osećaju voljeno i zaštićeno“ (The Importance of Fathers in the Healthy Development of Children). *

Biblijska misao: „Muževi, volite svoje žene [...] Dakle, neka tako i svako od vas voli svoju ženu kao samog sebe“ (Efešanima 5:25, 33).

 5. Poučite decu da vole Boga

Očevi koji iskreno vole Boga, svojoj deci mogu preneti dragoceno nasleđe — blizak odnos s njihovim nebeskim Ocem.

Antonio, koji je Jehovin svedok, decenijama se trudio da dobro vaspita svoje šestoro dece. Od jedne svoje ćerke dobio je pisamce u kom je stajalo: „Dragi tata, htela sam da ti zahvalim što si me odgajao tako da volim Jehovu Boga, svoje bližnje i sebe, to jest da budem kompletna osoba. Pokazivao si mi da voliš Jehovu i mene lično. Hvala ti, tata, što ti je Jehova bio na prvom mestu i što si svoju decu smatrao darom od Boga!“

Biblijska misao: „Voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem i svom svojom dušom i svom svojom snagom. I neka ove reči koje ti danas zapovedam budu u tvom srcu“ (Ponovljeni zakoni 6:5, 6).

Naravno, očinstvo obuhvata više od ovih pet stavki, i realno gledano, čak i kada date sve od sebe ne možete biti savršen otac. Ali što se više trudite da primenjujete iznesena načela, s ljubavlju i uravnoteženo, to ćete biti bolji otac. *

^ odl. 3 Neka imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 19 Čak i ako otac više nije u braku s detetovom majkom, za odnos majke i dece je dobro da se otac ophodi prema bivšoj supruzi s poštovanjem.

^ odl. 25 Više saveta o porodičnom životu mogu se naći u knjizi Tajna porodične sreće, koja je dostupna na sajtu www.jw.org.