Vrati se na sadržaj

Zašto Jehovini svedoci ne slave Uskrs?

Zašto Jehovini svedoci ne slave Uskrs?

Uobičajene zablude

Zabluda: Jehovini svedoci ne slave Uskrs zato što nisu hrišćani.

Činjenica: Mi verujemo da je Isus Hrist naš Spasitelj i dajemo sve od sebe da ’u svemu idemo njegovim stopama‘ (1. Petrova 2:21; Luka 2:11).

Zabluda: Vi ne verujete da je Isus podignut iz mrtvih.

Činjenica: Mi verujemo u Isusovo uskrsenje; smatramo da je to suština hrišćanske vere i to naglašavamo dok drugima propovedamo (1. Korinćanima 15:3, 4, 12-15).

Zabluda: Vi uskraćujete svojoj deci radost uskršnjih praznika.

Činjenica: Mi volimo svoju decu — dajemo sve od sebe da ih lepo vaspitamo i usrećimo (Titu 2:4).

Zašto Jehovini svedoci ne slave Uskrs?

  • Proslava Uskrsa se ne temelji na Svetom pismu.

  • Isus je zapovedio da obeležavamo spomen na njegovu smrt, a ne na njegovo uskrsenje. Svake godine održavamo Spomen-svečanost na dan njegove smrti prema biblijskom lunarnom kalendaru (Luka 22:19, 20).

  • Mi verujemo da je Uskrs zbog porekla svojih običaja, koji potiču od drevnih obreda plodnosti, neprihvatljiv za Boga. Bog zahteva da se „odanost iskazuje isključivo njemu“ i ne prihvata obožavanje koje uključuje običaje koje on ne odobrava (Izlazak 20:5; 1. Kraljevima 18:21).

Smatramo da se naša odluka da ne slavimo Uskrs čvrsto temelji na Svetom pismu, koje nas podstiče da koristimo „mudrost i sposobnost prosuđivanja“ umesto da jednostavno sledimo ljudsku tradiciju (Poslovice 3:21; Matej 15:3). Iako ćemo drugima rado objasniti svoje gledište o Uskrsu kada nas upitaju, poštujemo pravo svake osobe da odluči za sebe (1. Petrova 3:15).