Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

Uobičajene zablude

Zabluda: Jehovini svedoci ne slave Božić zato što ne veruju u Isusa.

Činjenica: Mi smo hrišćani. Verujemo da spasenje dolazi samo preko Isusa Hrista (Dela apostolska 4:12).

Zabluda: Vi pravite razdor među članovima porodice jer ih poučavate da ne slave Božić.

Činjenica: Mi istinski cenimo porodično uređenje i koristimo Sveto pismo da bismo pomogli drugima da učvrste porodične veze.

Zabluda: Vi propuštate da osetite „duh Božića“ — šta znači biti velikodušan, podržati mir na zemlji i dobru volju među ljudima.

Činjenica: Mi se trudimo da svaki dan budemo velikodušni i miroljubivi (Poslovice 11:25; Rimljanima 12:18). Primera radi, način na koji održavamo sastanke i propovedamo u skladu je sa Isusovim rečima: „Besplatno ste dobili, besplatno i dajte“ (Matej 10:8). Osim toga, ukazujemo na Božje Kraljevstvo kao na jedinu realnu nadu za mir na zemlji (Matej 10:7).

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

  • Isus je zapovedio da obeležavamo spomen na njegovu smrt, a ne na rođenje (Luka 22:19, 20).

  • Isusovi apostoli i prvi učenici nisu slavili Božić. New Catholic Encyclopedia kaže da je „proslava Hristovog rođenja uvedena tek 243. godine [n. e.]“, što je više od jednog veka nakon smrti poslednjeg apostola.

  • Nema dokaza da se Isus rodio 7. januara, odnosno 25. decembra; datum njegovog rođenja nije zabeležen u Svetom pismu.

  • Mi verujemo da Bog ne odobrava slavljenje Božića, jer on vuče korene iz paganskih običaja i ceremonija (2. Korinćanima 6:17).

Zašto uopšte praviti pitanje oko Božića?

Mnogi još uvek slave Božić iako znaju da ima pagansko poreklo i da se nigde u Svetom pismu ne govori o njemu. Takve osobe se mogu pitati: Zašto bi se hrišćani odrekli slavljenja Božića i bili omraženi među drugima? Zašto uopšte praviti pitanje oko Božića?

Sveto pismo nas podstiče da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo, nego da ’koristimo svoj razum‘ (Rimljanima 12:1, 2). Poučava nas da cenimo istinu (Jovan 4:23, 24). Stoga, iako nam je važno šta drugi misle o nama, mi se držimo biblijskih načela čak i ako zbog toga nećemo biti omiljeni.

Iako smo odlučili da ne slavimo Božić, mi poštujemo pravo svake osobe da odluči za sebe. Ne sprečavamo druge da slave Božić.

 

 

 

Saznajte više

PITANJA I ODGOVORI

Šta Sveto pismo kaže o Božiću?

Možda će vas iznenaditi poreklo šest popularnih božićnih običaja.