Vrati se na sadržaj

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

Uobičajene zablude

Zabluda: Jehovini svedoci ne slave Božić zato što ne veruju u Isusa.

Činjenica: Mi smo hrišćani. Verujemo da spasenje dolazi samo preko Isusa Hrista (Dela apostolska 4:12).

Zabluda: Vi pravite razdor među članovima porodice jer ih poučavate da ne slave Božić.

Činjenica: Mi istinski cenimo porodično uređenje i koristimo Sveto pismo da bismo pomogli drugima da učvrste porodične veze.

Zabluda: Vi propuštate da osetite „duh Božića“ — šta znači biti velikodušan, podržati mir na zemlji i dobru volju među ljudima.

Činjenica: Mi se trudimo da svaki dan budemo velikodušni i miroljubivi (Poslovice 11:25; Rimljanima 12:18). Primera radi, način na koji održavamo sastanke i propovedamo u skladu je sa Isusovim rečima: „Besplatno ste dobili, besplatno i dajte“ (Matej 10:8). Osim toga, ukazujemo na Božje Kraljevstvo kao na jedinu realnu nadu za mir na zemlji (Matej 10:7).

Zašto Jehovini svedoci ne slave Božić?

  • Isus je zapovedio da obeležavamo spomen na njegovu smrt, a ne na rođenje (Luka 22:19, 20).

  • Isusovi apostoli i prvi učenici nisu slavili Božić. New Catholic Encyclopedia kaže da je „proslava Hristovog rođenja uvedena tek 243. godine [n. e.]“, što je više od jednog veka nakon smrti poslednjeg apostola.

  • Nema dokaza da se Isus rodio 7. januara, odnosno 25. decembra; datum njegovog rođenja nije zabeležen u Svetom pismu.

  • Mi verujemo da Bog ne odobrava slavljenje Božića, jer on vuče korene iz paganskih običaja i ceremonija (2. Korinćanima 6:17).

Zašto uopšte praviti pitanje oko Božića?

Mnogi još uvek slave Božić iako znaju da ima pagansko poreklo i da se nigde u Svetom pismu ne govori o njemu. Takve osobe se mogu pitati: Zašto bi se hrišćani odrekli slavljenja Božića i bili omraženi među drugima? Zašto uopšte praviti pitanje oko Božića?

Sveto pismo nas podstiče da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo, nego da ’koristimo svoj razum‘ (Rimljanima 12:1, 2). Poučava nas da cenimo istinu (Jovan 4:23, 24). Stoga, iako nam je važno šta drugi misle o nama, mi se držimo biblijskih načela čak i ako zbog toga nećemo biti omiljeni.

Iako smo odlučili da ne slavimo Božić, mi poštujemo pravo svake osobe da odluči za sebe. Ne sprečavamo druge da slave Božić.