Vrati se na sadržaj

Da li su Jehovini svedoci cionisti?

Da li su Jehovini svedoci cionisti?

Ne, nisu. Jehovini svedoci su hrišćani koji svoja verovanja temelje na Svetom pismu. Neke religije smatraju da je povratak Jevreja u Palestinu prorečen u Svetom pismu. Međutim, Jehovini svedoci nemaju takvo gledište. Oni ne veruju da je ovaj politički poduhvat posebno prorečen u Svetom pismu. Zapravo, Sveto pismo ne ističe nijednu ljudsku vladavinu, niti uzvisuje jednu etničku grupu ili narod iznad drugih. Stražarska kula, zvanični časopis Jehovinih svedoka, nedvosmisleno kaže: „Ne [postoji] biblijski temelj za politički cionizam.“

Mala enciklopedija Prosveta definiše cionizam kao „jevrejski nacionalno-politički pokret za stvaranje samostalne nezavisne države u Palestini“. On ima i političke i verske korene. Jehovini svedoci ne zastupaju cionizam kao religioznu doktrinu i potpuno su neutralni u pogledu političkog cionizma.

Jehovini svedoci su verska organizacija i ne podržavaju nijedan politički pokret, u šta spada i cionizam. Politička neutralnost Svedoka je i te kako dokazana. U nekim zemljama Svedoci su doživljavali žestoko progonstvo upravo zato što nisu hteli da pogaze svoju neutralnost. Uvereni smo da samo Božje nebesko Kraljevstvo može doneti trajan mir ovoj planeti. To ne može uraditi nijedna ljudska vlast niti pokret.

Poslušnost državnim zakonima je jedno od osnovnih načela na kojima se temelje verovanja svih Jehovinih svedoka, gde god da žive. Oni se ne suprotstavljaju vlastima, niti učestvuju u oružanim sukobima.