Vrati se na sadržaj

Da li Jehovini svedoci pokušavaju da zasluže spasenje propovedajući od vrata do vrata?

Da li Jehovini svedoci pokušavaju da zasluže spasenje propovedajući od vrata do vrata?

Ne. Mi redovno propovedamo od vrata do vrata, ali ne smatramo da na takav način možemo zaslužiti spasenje (Efešanima 2:8). Zašto?

Razmislite o sledećem poređenju: Zamislite da je jedan velikodušan čovek obećao poklon svima koji se pojave na određenom mestu i u određeno vreme. Ako zaista verujete u njegovo obećanje, da li ćete poslušati njegova uputstva? Naravno! Verovatno ćete o tome obavestiti i svoje prijatelje i porodicu, kako bi i oni imali koristi od toga. Međutim, vi ne biste zaslužili poklon zato što ste poslušali uputstva tog čoveka. Poklon je poklon.

Slično tome, Jehovini svedoci veruju u Božje obećanje da će svi poslušni ljudi dobiti večni život (Rimljanima 6:23). Trudimo se da i drugima govorimo o tome, nadajući se da će i oni imati koristi od Božjih obećanja. Ali ne smatramo da smo zaslužili spasenje zato što propovedamo drugima (Rimljanima 1:17; 3:28). Zaista, ne postoji ništa što bi neko mogao uraditi čime bi zaslužio tako ogroman blagoslov od Boga. „Spasao nas je — ne zbog pravednih dela koja smo mi učinili, nego po svom milosrđu“ (Titu 3:5).