Jehovini svedoci ne slave rođendane zato što smatraju da se takve proslave ne dopadaju Bogu. Iako u Bibliji nigde ne piše da ne treba slaviti rođendane, ona nam pomaže da na osnovu glavnih obeležja ovih proslava razumemo Božje gledište o njima. Osmotrimo četiri obeležja ovih proslava i odgovarajuća biblijska načela.

  1. Rođendanske proslave imaju pagansko poreklo. Prema delu Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, ove proslave potiču od verovanja da na dan nečijeg rođenja „zli duhovi i zle sile mogu da naude slavljeniku“ i da „dolazak prijatelja i njihove lepe želje mogu zaštititi tu osobu“. Knjiga The Lore of Birthdays kaže da je datum rođenja u drevna vremena „bio važan za pravljenje horoskopa“ koji se temeljio na „astrologiji prožetoj misticizmom“. U knjizi se dalje navodi da „rođendanske sveće, prema narodnom verovanju, imaju posebnu magijsku moć u ispunjavanju želja“.

    Međutim, Sveto pismo osuđuje bavljenje magijom, gatanje, spiritizam i tome slično (Ponovljeni zakoni 18:14; Galatima 5:19-21). Jedan od razloga zašto je Bog osudio drevni grad Vavilon bio je taj što su se njegovi stanovnici bavili astrologijom, što je jedan oblik gatanja (Isaija 47:11-15). Jehovini svedoci ne ispituju detaljno poreklo svakog običaja, ali ne ignorišu Sveto pismo kada nedvosmisleno govori o nekom običaju.

  2. Prvi hrišćani nisu slavili rođendane. Knjiga The World Book Encyclopedia kaže da su „slavljenje bilo čijeg rođenja oni smatrali paganskim običajem“. Biblija navodi da su apostoli i drugi učenici koje je poučavao sam Isus postali uzor za sve hrišćane (2. Solunjanima 3:6).

  3. Od hrišćana se ne traži da obeležavaju dan Isusovog rođenja, nego dan njegove smrti (Luka 22:17-20). To ne treba da nas čudi, jer u Bibliji piše da je ’dan smrti bolji nego dan rođenja‘ (Propovednik 7:1). Do kraja svog života na zemlji, Isus je stekao dobro ime kod Boga, tako da je dan njegove smrti postao važniji od dana njegovog rođenja (Jevrejima 1:4).

  4. Sveto pismo nigde ne spominje da je neki Božji sluga slavio rođendan. Tačno je da se u Bibliji spominju dva rođendana, ali radilo se o osobama koje nisu služile Bogu. Oba ova događaja predstavljena su u negativnom svetlu (Postanak 40:20-22; Marko 6:21-29).

Da li je deci Svedoka nešto uskraćeno zato što ne slave rođendane?

Kao i svi dobri roditelji, Svedoci pokazuju ljubav prema svojoj deci preko cele godine, između ostalog i tako što im daju poklone i organizuju zabave. Oni nastoje da se ugledaju na Boga, koji svojoj zemaljskoj deci daje dobre darove bez posebnog povoda (Matej 7:11). Deca čiji su roditelji Svedoci ne osećaju da im je nešto uskraćeno, kao što se vidi iz sledećih izjava:

  • „Mnogo je zabavnije dobiti poklon kada se najmanje nadaš“ (Tami, 12 godina).

  • „Iako ne dobijam poklone za rođendan, roditelji mi kupuju poklone u drugim prilikama. To mi se sviđa jer se uvek iznenadim“ (Gregori, 11 godina).

  • „Mislite da je zabava od deset minuta, torta i jedna pesma nešto posebno? Dođite kod mene da vidite šta je prava žurka!“ (Erik, 6 godina).