Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Zašto Jehovini svedoci ne slave rođendane?

Zašto Jehovini svedoci ne slave rođendane?

Jehovini svedoci ne slave rođendane zato što smatraju da se takve proslave ne dopadaju Bogu. Iako u Bibliji nigde ne piše da ne treba slaviti rođendane, ona nam pomaže da na osnovu glavnih obeležja ovih proslava razumemo Božje gledište o njima. Osmotrimo četiri obeležja ovih proslava i odgovarajuća biblijska načela.

  1. Rođendanske proslave imaju pagansko poreklo. Prema delu Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, ove proslave potiču od verovanja da na dan nečijeg rođenja „zli duhovi i zle sile mogu da naude slavljeniku“ i da „dolazak prijatelja i njihove lepe želje mogu zaštititi tu osobu“. Knjiga The Lore of Birthdays kaže da je datum rođenja u drevna vremena „bio važan za pravljenje horoskopa“ koji se temeljio na „astrologiji prožetoj misticizmom“. U knjizi se dalje navodi da „rođendanske sveće, prema narodnom verovanju, imaju posebnu magijsku moć u ispunjavanju želja“.

    Međutim, Sveto pismo osuđuje bavljenje magijom, gatanje, spiritizam i tome slično (Ponovljeni zakoni 18:14; Galatima 5:19-21). Jedan od razloga zašto je Bog osudio drevni grad Vavilon bio je taj što su se njegovi stanovnici bavili astrologijom, što je jedan oblik gatanja (Isaija 47:11-15). Jehovini svedoci ne ispituju detaljno poreklo svakog običaja, ali ne ignorišu Sveto pismo kada nedvosmisleno govori o nekom običaju.

  2. Prvi hrišćani nisu slavili rođendane. Knjiga The World Book Encyclopedia kaže da su „slavljenje bilo čijeg rođenja oni smatrali paganskim običajem“. Biblija navodi da su apostoli i drugi učenici koje je poučavao sam Isus postali uzor za sve hrišćane (2. Solunjanima 3:6).

  3. Od hrišćana se ne traži da obeležavaju dan Isusovog rođenja, nego dan njegove smrti (Luka 22:17-20). To ne treba da nas čudi, jer u Bibliji piše da je ’dan smrti bolji nego dan rođenja‘ (Propovednik 7:1). Do kraja svog života na zemlji, Isus je stekao dobro ime kod Boga, tako da je dan njegove smrti postao važniji od dana njegovog rođenja (Jevrejima 1:4).

  4. Sveto pismo nigde ne spominje da je neki Božji sluga slavio rođendan. Tačno je da se u Bibliji spominju dva rođendana, ali radilo se o osobama koje nisu služile Bogu. Oba ova događaja predstavljena su u negativnom svetlu (Postanak 40:20-22; Marko 6:21-29).

Da li je deci Svedoka nešto uskraćeno zato što ne slave rođendane?

Kao i svi dobri roditelji, Svedoci pokazuju ljubav prema svojoj deci preko cele godine, između ostalog i tako što im daju poklone i organizuju zabave. Oni nastoje da se ugledaju na Boga, koji svojoj zemaljskoj deci daje dobre darove bez posebnog povoda (Matej 7:11). Deca čiji su roditelji Svedoci ne osećaju da im je nešto uskraćeno, kao što se vidi iz sledećih izjava:

  • „Mnogo je zabavnije dobiti poklon kada se najmanje nadaš“ (Tami, 12 godina).

  • „Iako ne dobijam poklone za rođendan, roditelji mi kupuju poklone u drugim prilikama. To mi se sviđa jer se uvek iznenadim“ (Gregori, 11 godina).

  • „Mislite da je zabava od deset minuta, torta i jedna pesma nešto posebno? Dođite kod mene da vidite šta je prava žurka!“ (Erik, 6 godina).

Saznajte više

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Zašto je dobro da se držimo biblijskih načela?

Isus je objasnio zašto nam je potrebno Božje vođstvo i ukazao na dva najvažnija biblijska načela.