Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Jehovini svedoci rasturaju porodice ili ih ujedinjuju?

Da li Jehovini svedoci rasturaju porodice ili ih ujedinjuju?

Jehovini svedoci se trude da imaju ujedinjene i jake porodice, a i drugima pomažu u tome. Poštujemo Boga kao osnivača porodice (Postanak 2:21-24; Efešanima 3:14, 15). On je u Svetom pismu dao načela koja ljudima u celom svetu pomažu da imaju dobar i srećan brak.

Kako Jehovini svedoci doprinose čvrstim porodičnim vezama

Dajemo sve od sebe da bismo se držali saveta iz Svetog pisma, zahvaljujući kojima možemo biti bolji muževi, bolje žene i bolji roditelji (Poslovice 31:10-31; Efešanima 5:22 – 6:4; 1. Timoteju 5:8). Mudri saveti iz Svetog pisma pomažu i porodicama u kojima nisu svi iste religiozne opredeljenosti da dobro funkcionišu (1. Petrova 3:1, 2). Zapazite šta su rekle neke osobe čiji je bračni drug postao Jehovin svedok:

  • „Tokom prvih šest godina našeg braka, stalno smo se svađali i bili smo razočarani. Nakon što je Ivete postala Jehovin svedok, bila je ljubaznija i imala je više strpljenja. Promene koje je napravila spasle su naš brak“ (Klauir, Brazil).

  • „Bila sam protiv toga da moj muž, Čansa, proučava Sveto pismo s Jehovinim svedocima jer sam mislila da oni rasturaju porodice. Međutim, uvidela sam da je naš brak postao bolji zahvaljujući Svetom pismu“ (Agnes, Zambija).

U službi propovedanja razgovaramo s ljudima o tome kako im primenjivanje mudrih saveta iz Svetog pisma može pomoći u sledećem:

Da li zbog promene religije dolazi do sukoba u braku?

Ponekad, da. Na primer, kompanija Sofres je 1998. u rezultatima istraživanja objavila da je u proseku u svakom dvadesetom braku došlo do ozbiljnih problema nakon što je jedan od supružnika postao Svedok.

Isus je prorekao da će oni koji se drže njegovih učenja ponekad doživljavati sukobe u porodici (Matej 10:32-36). Prema istoričaru Vilu Djurantu, u Rimskom carstvu „hrišćanstvo je optuživano da rastura dom“, * što neki danas pripisuju i Jehovinim svedocima. Da li to onda znači da Svedoci izazivaju razdor u porodici?

Evropski sud za ljudska prava

U slučaju u kom su Jehovini svedoci bili optuženi da rasturaju porodice, u presudi Evropskog suda za ljudska prava bilo je navedeno da članovi porodice koji nisu Svedoci često izazivaju sukobe zato što ne žele „da prihvate i poštuju versku slobodu drugog člana porodice i njegovo pravo da ispoveda svoju religiju“. Sud je dodao: „Ovo je slučaj kod svih brakova u kojima supružnici nisu iste religije, a ne samo kada su u pitanju Jehovini svedoci.“ * Ali Jehovini svedoci, čak i kada su predmet verske diskriminacije, nastoje da postupaju po savetu iz Svetog pisma: „Nikome ne vraćajte zlo za zlo [...] Ako je moguće, koliko od vas zavisi, budite u miru sa svim ljudima“ (Rimljanima 12:17, 18).

Zašto Jehovini svedoci smatraju da treba da sklapaju brakove samo sa svojim suvernicima

Svedoci se drže biblijske smernice da se venčavaju „samo u Gospodu“, to jest da sklapaju brak sa osobom iz svoje religije (1. Korinćanima 7:39). Ova zapovest je iz Svetog pisma i praktična je. Na primer, u članku objavljenom 2010. u časopisu Journal of Marriage and Family piše da „parovi gde oba partnera pripadaju istoj religiji i žive po istim verovanjima“ mogu imati kvalitetniji odnos. *

Međutim, Jehovini svedoci ne podstiču svoje suvernike da napuste bračnog druga koji nije Svedok. U Svetom pismu piše: „Ako neki brat ima ženu koja nije vernica i ona pristaje da živi s njim, neka je ne ostavlja, a tako i žena koja ima muža koji nije vernik i on pristaje da živi s njom, neka ne ostavlja muža“ (1. Korinćanima 7:12, 13). Jehovini svedoci postupaju po ovoj zapovesti.

^ odl. 17 Videti knjigu Cezar i Hrist, strana 734.

^ odl. 18 Videti presudu u slučaju Jehovini svedoci iz Moskve i drugi protiv Rusije, strane 26-27, odlomak 111.

^ odl. 20 Videti časopis Journal of Marriage and Family, tom 72, broj 4, (avgust 2010), strana 963.