Vrati se na sadržaj

Zašto Jehovini svedoci ne odgovaraju na sve optužbe?

Zašto Jehovini svedoci ne odgovaraju na sve optužbe?

Jehovini svedoci slede biblijski savet da ne odgovaraju na sve optužbe i da ne reaguju uvek kad im se rugaju. Primera radi, biblijska poslovica kaže: „Ko opominje podrugljivca, prima na sebe sramotu“ (Poslovice 9:7, 8; 26:4). Mi smo prvenstveno usredsređeni na to da ugodimo Bogu i zato ne želimo da gubimo vreme na prepiranje oko lažnih optužbi (Psalam 119:69).

Naravno, postoji „vreme kad se ćuti i vreme kad se govori“ (Propovednik 3:7). Mi razgovaramo s ljudima koji su iskreni i žele da saznaju istinu, ali ne želimo da se upuštamo u besmislene rasprave. Na taj način sledimo primer koji su ostavili Isus i hrišćani iz prvog veka.

  • Isus nije ništa odgovorio kada je bio lažno optužen pred Pilatom (Matej 27:11-14; 1. Petrova 2:21-23). Slično tome, Isus nije odgovarao ni na optužbe da je pijanica i izjelica. Umesto toga, dozvolio je da njegova dela govore za sebe, u skladu s biblijskim načelom: „Mudrost opravdavaju njena dela“ (Matej 11:19). Međutim, kada je bilo potrebno, on je hrabro odgovorio na klevete koje su bile izgovorene o njemu (Matej 15:1-3; Marko 3:22-30).

    Isus je poučavao svoje sledbenike da ne budu obeshrabreni lažnim optužbama. On je rekao: „Srećni ste kad vas zbog mene vređaju i progone i lažući vam pripisuju svakakva zla“ (Matej 5:11, 12). Pa ipak, kada njegovi učenici u takvim situacijama budu imali mogućnost da daju svedočanstvo, Isus je rekao da će on ispuniti svoje obećanje da će im „dati reči i mudrost“, kojima se svi njihovi „protivnici zajedno neće moći suprotstaviti niti će ih moći osporiti“ (Luka 21:12-15).

  • Apostol Pavle je savetovao hrišćane da se s protivnicima ne upuštaju u besmislene rasprave, govoreći im da je to „beskorisno i isprazno“ (Titu 3:9; Rimljanima 16:17, 18).

  • Apostol Petar je podstakao hrišćane da brane svoju veru kad god je to moguće (1. Petrova 3:15). Ipak, on je razumeo da je bolje to činiti delima nego rečima. On je napisao: „Jer to je Božja volja, da dobrim delima ućutkate nerazumne ljude koji govore ono u šta nisu upućeni“ (1. Petrova 2:12-15).