Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Jehovini svedoci imaju pravila o zabavljanju?

Da li Jehovini svedoci imaju pravila o zabavljanju?

Jehovini svedoci smatraju da biblijska načela i zapovesti mogu pomoći i njima i drugima da donose odluke koje su za njihovo dobro i u skladu s Božjom voljom (Isaija 48:17, 18). Ta načela i zapovesti nisu osmislili Jehovini svedoci, već Bog. Pogledajmo kako se neka od njih mogu primeniti na zabavljanje. *

  • Brak je trajna zajednica (Matej 19:6). Pošto Jehovini svedoci smatraju da je zabavljanje korak koji vodi ka braku, oni na zabavljanje ne gledaju olako.

  • Zabavljanje je samo za osobe koji su dovoljno odrasle da stupe u brak. Te osobe više nisu „u cvetu mladosti“, to jest kod njih je prošlo životno doba kada su polni nagoni izuzetno jaki (1. Korinćanima 7:36).

  • Oni koji žele da stupe u vezu treba da budu slobodni za brak. Prema Božjem gledištu, nisu svi koji su zakonski razvedeni slobodni da ponovo stupe u brak. Bog smatra da je preljuba jedini osnovan razlog za razvod, nakon čega osoba može ponovo stupiti u brak (Matej 19:9).

  • Biblija zapoveda hrišćanima da stupaju u brak samo sa svojim suvernicima (1. Korinćanima 7:39). Ta zapovest se ne odnosi na osobe koje samo poštuju naša verovanja već na one koje žive po njima kao kršteni Jehovini svedoci (2. Korinćanima 6:14). Bog je oduvek zahtevao od svojih slugu da stupaju u brak samo sa onima koji su iste vere (Postanak 24:3; Malahija 2:11). Ova zapovest je i praktična, kao što pokazuju novija istraživanja. *

  • Deca treba da slušaju svoje roditelje (Poslovice 1:8; Kološanima 3:20). Ako dete živi u roditeljskom domu, ono treba da sluša roditelje i kada je reč o izlascima sa osobama suprotnog pola. To znači da će roditelji odlučiti u kojim godinama dete može početi da se zabavlja i šta će biti dozvoljeno tokom zabavljanja.

  • Poštujući biblijske smernice, svaki Svedok sam odlučuje da li će stupiti u vezu i s kim. To je u skladu s načelom: „Svako će nositi svoj teret“ (Galatima 6:5). Pa ipak, pre nego što donesu odluku o tome, mnogi postupaju mudro i traže savet od zrelih suhrišćana koji im žele svako dobro (Poslovice 1:5).

  • Mnogi postupci koje većina smatra normalnim tokom zabavljanja u stvari su ozbiljan greh. Na primer, Biblija nam zapoveda da se čuvamo polnog nemorala. To se ne odnosi samo na polne odnose već i na druge nečiste postupke između nevenčanih osoba, kao što je dodirivanje polnih organa druge osobe ili oralni i analni seks (1. Korinćanima 6:9-11). U nečisto ponašanje koje Bog osuđuje spada i sve što nevenčani par radi kako bi osetio seksualno uzbuđenje iako se uzdržava od seksualnog odnosa (Galatima 5:19-21). Razgovori koji aludiraju na seks, puni prostačkih reči, takođe se osuđuju u Bibliji (Kološanima 3:8).

  • Naše srce je varljivo (Jeremija 17:9). Može nas navesti da učinimo nešto za šta znamo da je neispravno. Da bi sprečili da ih srce prevari, parovi koji se zabavljaju treba da izbegavaju da budu sami u iskušavajućim situacijama. Mogu preduzeti neke mere predostrožnosti, na primer da budu u društvu veće grupe ili da povedu nekog sa sobom (Poslovice 28:26). Oni koji traže bračnog druga svesni su koliko je opasno posećivati sajtove za upoznavanje, a posebno koliko je rizično započeti vezu sa osobom o kojoj znaju veoma malo (Psalam 26:4).

^ odl. 2 Zabavljanje je u nekim kulturama uobičajeno, dok u drugima nije. Biblija ne kaže da treba da se zabavljamo niti da je to jedini način da se stupi u brak.

^ odl. 6 Na primer, u jednom članku u časopisu Marriage & Family Review navodi se da su „rezultati tri istraživanja pokazali da je jedan od ključnih faktora za dugogodišnje brakove (od 25 do 50 godina i više) da partneri imaju istu religiju i verovanja“. (Tom 38, izdanje 1, strana 88, 2005.)

Saznajte više

MLADI PITAJU

Da li sam spreman za zabavljanje?

Pogledaj četiri pitanja koja ti mogu pomoći da vidiš da li si spreman za zabavljanje.