Vrati se na sadržaj

Zašto su Jehovini svedoci izmenili neka svoja verovanja?

Zašto su Jehovini svedoci izmenili neka svoja verovanja?

Sveto pismo je oduvek bilo jedini autoritet na kom smo zasnivali svoja verovanja. Zato smo tumačenja nekih stihova iz Svetog pisma menjali onda kada smo ih jasnije razumeli. *

Te promene su u skladu s onim što stoji u Poslovicama 4:18: „Ali staza je pravednih kao blistava svetlost koja sve jače svetli dok ne bude potpuni dan.“ Kao što izlazeće sunce postepeno osvetljava pejzaž, tako i Bog postepeno otkriva istinu iz svoje Reči onda kada smatra da je vreme za to (1. Petrova 1:10-12). U Svetom pismu je prorečeno da će Bog u vremenu kraja sve brže otkrivati tu istinu (Danilo 12:4).

Izmene u nekim tumačenjima ne treba niti da nas iznenade niti da nas uznemire. Božje sluge u staro doba takođe su morale da promene svoj način razmišljanja jer su neke njihove predstave i očekivanja bili pogrešni.

  • Mojsije je smatrao da je došlo vreme da izbavi izraelski narod iz egipatskog ropstva, ali prema onome što je Bog planirao to je trebalo da se dogodi 40 godina kasnije (Dela apostolska 7:23-25, 30, 35).

  • Apostoli nisu razumeli proročanstvo koje je govorilo o Mesijinoj smrti i uskrsenju (Isaija 53:8-12; Matej 16:21-23).

  • Neki hrišćani u prvom veku su pogrešno zaključili „da je Jehovin dan već tu“ (2. Solunjanima 2:1, 2).

Bog im je kasnije pomogao da ispravno razumeju stvari. Molimo se da tako pomogne i nama (Jakovljeva 1:5).

^ odl. 2 Mi ne pokušavamo da sakrijemo da je došlo do izmena u nekim našim tumačenjima, već to objavljujemo u našim publikacijama. Primera radi, vidite odrednicu „Pojašnjenje naših verovanja“, pod glavnim naslovom „Jehovini svedoci“, u našoj onlajn biblioteci.