Vrati se na sadržaj

Kako Jehovini svedoci gledaju na nauku?

Kako Jehovini svedoci gledaju na nauku?

Mi cenimo sve što je nauka postigla i prihvatamo naučna otkrića koja su potkrepljena dokazima.

Nauka je „sistem znanja o prirodi i ljudskom društvu do koga se došlo primenom objektivnih metoda istraživanja“ (Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, SANU). Iako Biblija nije naučna knjiga, ona podstiče ljude da proučavaju svet prirode i da koriste naučna dostignuća. Razmotrimo neke primere:

  • Astronomija: „Podignite oči i gledajte! Ko je sve to stvorio? Onaj koji vojsku njihovu izvodi na broj, i sve ih po imenu zove“ (Isaija 40:26).

  • Biologija: Solomon je govorio „o drveću, od kedra na Livanu do isopa koji niče iz zidova. Govorio je o zverima, o stvorenjima koja lete, o onima što se miču po zemlji i o ribama“ (1. Kraljevima 4:33).

  • Medicina: „Veselo srce deluje dobro kao lek, a slomljen duh suši kosti“ (Poslovice 17:22).

  • Meteorologija: „Jesi li kročio u riznice snega, i jesi li video riznice grada [...] Kojim se putem [...] vetar istočni raznosi po zemlji?“ (Jov 38:22-24).

U našoj literaturi objavljuju se članci o prirodi i naučnim dostignućima, čime se čitaoci podstiču da poštuju nauku. Jehovini svedoci podstiču svoju decu da se školuju kako bi bolje razumela svet koji ih okružuje. Neki Jehovini svedoci bave se naučnim radom u oblastima poput biohemije, matematike i fizike.

Nauka ima granice

Mi ne verujemo da nauka može dati odgovor na svako životno pitanje. * Na primer, geolozi analiziraju kakav je sastav zemlje, a biolozi proučavaju kako funkcioniše ljudsko telo. Ali zašto je zemlja tako fino oblikovana za život i zašto delovi tela funkcionišu tako skladno?

Zaključili smo da jedino Biblija daje zadovoljavajuće odgovore na ta pitanja (Psalam 139:13-16; Isaija 45:18). Zato verujemo da svako ko želi da bude dobro obrazovan, mora uzeti u obzir i nauku i Bibliju.

Ponekad izgleda da je nauka u suprotnosti s Biblijom. Međutim, neke naizgledne protivrečnosti zasnovane su na pogrešnim predstavama o tome šta Biblija zaista govori o nečemu. Na primer, Biblija ne kaže da je zemlja stvorena za doslovnih šest dana (Postanak 1:1; 2:4).

Neke teorije koje su naširoko prihvaćene kao naučne nisu potkrepljene dokazima i neki uvaženi naučnici ih ne prihvataju. Na primer, budući da sklad i red koji vladaju u prirodi ukazuju na postojanje Stvoritelja, mi delimo mišljenje mnogih biologa, hemičara i drugih naučnika koji su došli do zaključka da se živa bića nisu razvila putem nasumičnih mutacija i prirodne selekcije.

^ odl. 10 Austrijski fizičar i nobelovac Ervin Šredinger napisao je da nauka „ostaje nema kada se radi o svemu onome [...] što nam je na srcu, što nam je zaista važno“. A Albert Ajnštajn je izjavio: „Kroz bolno iskustvo smo naučili da racionalno razmišljanje nije dovoljno da bi se rešili problemi našeg društvenog života.“