Vrati se na sadržaj

Kako Jehovini svedoci gledaju na razvod?

Kako Jehovini svedoci gledaju na razvod?

Mi se držimo biblijskog gledišta o braku i razvodu. Bog je osnovao brak kao trajnu zajednicu muškarca i žene. Prema Bibliji, jedini opravdani razlog za razvod je polni nemoral (Matej 19:5, 6, 9).

Da li Jehovini svedoci pružaju pomoć parovima koji imaju probleme u braku?

Da, i to na sledeće načine:

  • Preko publikacija. One redovno obrađuju teme koje pomažu bračnim parovima da jačaju svoj brak, čak i kada izgleda da je stanje nepopravljivo. Na primer, pogledajte članke „Privrženost i odanost bračnom drugu“, „Kako oprostiti“ i „Obnoviti poverenje“.

  • Preko sastanaka. Na našim sastancima, većim skupovima i kongresima razmatramo praktične biblijske savete za brak.

  • Preko starešina. Skupštinske starešine pomažu bračnim parovima tako što usmeravaju njihovu pažnju na biblijske stihove poput onih iz Efešanima 5:22-25.

Da li je nekom Svedoku za razvod potrebno odobrenje starešina?

Ne. Čak i kada su starešine zamoljene da pomognu u rešavanju bračnih nesuglasica, oni nemaju pravo da bračnom paru kažu šta treba da uradi (Galatima 6:5). Međutim, ako neko nema biblijski osnov za razvod, a ipak odluči da se razvede, prema Bibliji nije slobodan da ponovo stupi u brak (1. Timoteju 3:1, 5, 12).

Kako Jehovini svedoci gledaju na razdvajanje?

Biblija podstiče supružnike da ostanu zajedno čak i kada je situacija daleko od idealne (1. Korinćanima 7:10-16). Mnogi problemi se mogu rešiti ako se parovi usrdno mole, primenjuju biblijska načela i pokazuju ljubav (1. Korinćanima 13:4-8; Galatima 5:22).

Ipak, neki hrišćani mogu odlučiti da se razdvoje od svog bračnog druga u ekstremnim situacijama kao što su sledeće:

  • Namerno zapostavljanje materijalnih potreba (1. Timoteju 5:8).

  • Ekstremno fizičko zlostavljanje (Psalam 11:5).

  • Onemogućavanje bračnom drugu da služi Jehovi. Na primer, bračni drug bi mogao Svedoka terati da na neki način krši Božje zapovesti. U tom slučaju, ugroženi bračni drug bi mogao odlučiti da je razdvajanje jedini način da se pridržava zapovesti: „Bogu se moramo pokoravati, a ne ljudima“ (Dela apostolska 5:29).