Vrati se na sadržaj

Da li Jehovini svedoci priznaju Stari zavet?

Da li Jehovini svedoci priznaju Stari zavet?

Da. Jehovini svedoci veruju da je celo Sveto pismo „nadahnuto od Boga i korisno“ (2. Timoteju 3:16). Tu spadaju i Stari zavet i Novi zavet, kako su ovi delovi Biblije uglavnom poznati. Jehovini svedoci ih najčešće nazivaju hebrejski i grčki deo Svetog pisma. Na taj način ne odajemo utisak da je neki deo Svetog pisma zastareo ili nevažan.

Zašto su hrišćanima potrebni i Stari zavet i Novi zavet?

Bog je nadahnuo apostola Pavla da napiše: „Sve što je nekada napisano, napisano je nama za pouku“ (Rimljanima 15:4). Prema tome, hebrejski deo Svetog pisma sadrži informacije koje su važne za nas. Između ostalog, u njemu se nalaze pouzdani istorijski zapisi i praktični saveti.

  • Pouzdani istorijski zapisi. U hebrejskom delu Svetog pisma detaljno je opisano stvaranje i kako je čovečanstvo zapalo u greh. Bez tih informacija ne bismo imali zadovoljavajuće odgovore na pitanja poput: Odakle potičemo? i Zašto ljudi umiru? (Postanak 2:7, 17). Štaviše, u hebrejskom delu Svetog pisma možemo čitati kako se Jehova ophodio s ljudima koji su, poput nas, iskusili radost i tugu (Jakovljeva 5:17).

  • Praktični saveti. Biblijske knjige Poslovice i Propovednik, koje se nalaze u hebrejskom delu Svetog pisma, sadrže praktičnu mudrost koja ne zastareva. U njima se nalaze saveti za srećan porodičan život (Poslovice 15:17), saveti za uravnoteženo gledište o radu (Poslovice 10:4; Propovednik 4:6) i saveti za srećnu i uspešnu mladost (Propovednik 11:9 – 12:1).

Takođe, mnogo toga možemo naučiti iz Mojsijevog zakona, koji je zapisan u Tori (prvih pet knjiga Svetog pisma). Iako taj zakon ne važi za hrišćane, u njemu se nalaze vredna načela koja nam mogu pomoći da imamo srećan život (Levitska 19:18; Ponovljeni zakoni 6:5-7).