Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Jehovini svedoci priznaju Stari zavet?

Da li Jehovini svedoci priznaju Stari zavet?

Da. Jehovini svedoci veruju da je celo Sveto pismo „nadahnuto od Boga i korisno“ (2. Timoteju 3:16). Tu spadaju i Stari zavet i Novi zavet, kako su ovi delovi Biblije uglavnom poznati. Jehovini svedoci ih najčešće nazivaju hebrejski i grčki deo Svetog pisma. Na taj način ne odajemo utisak da je neki deo Svetog pisma zastareo ili nevažan.

Zašto su hrišćanima potrebni i Stari zavet i Novi zavet?

Bog je nadahnuo apostola Pavla da napiše: „Sve što je nekada napisano, napisano je nama za pouku“ (Rimljanima 15:4). Prema tome, hebrejski deo Svetog pisma sadrži informacije koje su važne za nas. Između ostalog, u njemu se nalaze pouzdani istorijski zapisi i praktični saveti.

  • Pouzdani istorijski zapisi. U hebrejskom delu Svetog pisma detaljno je opisano stvaranje i kako je čovečanstvo zapalo u greh. Bez tih informacija ne bismo imali zadovoljavajuće odgovore na pitanja poput: Odakle potičemo? i Zašto ljudi umiru? (Postanak 2:7, 17). Štaviše, u hebrejskom delu Svetog pisma možemo čitati kako se Jehova ophodio s ljudima koji su, poput nas, iskusili radost i tugu (Jakovljeva 5:17).

  • Praktični saveti. Biblijske knjige Poslovice i Propovednik, koje se nalaze u hebrejskom delu Svetog pisma, sadrže praktičnu mudrost koja ne zastareva. U njima se nalaze saveti za srećan porodičan život (Poslovice 15:17), saveti za uravnoteženo gledište o radu (Poslovice 10:4; Propovednik 4:6) i saveti za srećnu i uspešnu mladost (Propovednik 11:9 – 12:1).

Takođe, mnogo toga možemo naučiti iz Mojsijevog zakona, koji je zapisan u Tori (prvih pet knjiga Svetog pisma). Iako taj zakon ne važi za hrišćane, u njemu se nalaze vredna načela koja nam mogu pomoći da imamo srećan život (Levitska 19:18; Ponovljeni zakoni 6:5-7).