Vrati se na sadržaj

Kako se finansiraju aktivnosti Jehovinih svedoka?

Kako se finansiraju aktivnosti Jehovinih svedoka?

Naše aktivnosti širom sveta prvenstveno se finansiraju našim dobrovoljnim prilozima. * Na našim mestima sastajanja nalaze se kutije za priloge. Međutim, postoje i drugi načini da se da prilog i oni su navedeni na našem sajtu, na stranici Prilozi. Tamo je navedeno nekoliko opcija, tako da se prilog može dati za naše aktivnosti širom sveta, za lokalne troškove ili i za jedno i za drugo.

Jehovini svedoci nemaju obavezu da daju desetak ili bilo koji drugi procenat od svojih primanja (2. Korinćanima 9:7). Mi nikada ne sakupljamo priloge, ne naplaćujemo ulaznice za naše skupove niti naplaćujemo govore povodom krštenja, sahrana, venčanja ili bilo koje druge verske službe. Ne pribavljamo novac ni putem dobrotvornih prodaja kolača i drugih stvari, igara na sreću, karnevala, dobrotvornih večera i sličnih okupljanja niti tražimo dobrovoljne priloge. Imena onih koji daju prilog nigde se ne objavljuju (Matej 6:2-4). Naš veb-sajt i naša literatura ne finansiraju se putem reklama.

Svaka skupština na kraju meseca pravi finansijski izveštaj koji se izlaže na oglasnoj tabli i može da ga pogleda svako ko dolazi na sastanke. Blagajnički izveštaj svake skupštine redovno se čita pred skupštinom kao garancija da se priloženim sredstvima dobro raspolaže (2. Korinćanima 8:20, 21).

Načini na koje se može dati prilog

 • Kutije za priloge: Ovakve kutije se nalaze na mestima gde Jehovini svedoci održavaju svoje sastanke i veće skupove i u njih možete ubaciti novac ili čekove.

 • Onlajn: U mnogim zemljama moguće je poslati prilog preko zvaničnog sajta Jehovinih svedoka. To se može učiniti na stranici „Prilozi“ pomoću kreditne ili debitne kartice, prenosom sredstava s bankovnog računa i slično. * Neki Svedoci su odlučili da svaki mesec odvajaju izvesnu sumu „na stranu“ tako što su napravili trajni nalog. To znači da se svakog meseca s njihovog računa automatski skida suma koju su za to odredili (1. Korinćanima 16:2).

 • Planirano davanje: Neki načini davanja priloga zahtevaju pažljivo planiranje, a možda čak i savet stručnjaka. U nekim zemljama postoji mogućnost umanjenja poreza na takve priloge i zato ih treba pažljivo isplanirati. Mnogima je koristilo to što su se dobro informisali o tome kako mogu darovati svoje vrednosti za života ili nakon smrti. Molimo vas da stupite u kontakt s podružnicom Jehovinih svedoka u vašoj zemlji ako želite da date prilog na neki od sledećih načina:

  • bankovni računi

  • životno i penziono osiguranje

  • nekretnine

  • vrednosni papiri i obveznice

  • testamenti i zadužbine

Više informacija o bilo kojoj vrsti donacija koje su omogućene u vašoj zemlji možete naći na stranici „Prilozi“.

^ odl. 1 Ima i ljudi koji nisu Svedoci ali imaju želju da finansijski podupru naše aktivnosti.

^ odl. 5 Više informacija može se naći u kratkom filmu Uputstvo za davanje priloga elektronskim putem.