Vrati se na sadržaj

19 000 letova na poklon

19 000 letova na poklon

U julu 2013, Vodeće telo Jehovinih svedoka poslalo je pismo misionarima i onima koji su u nekom vidu specijalne punovremene službe u stranoj zemlji. U njemu je stajalo da će im biti omogućeno da otputuju na regionalne i međunarodne kongrese, koji su bili održani 2014. i početkom 2015.

To je za njih bila posebna prilika, jer su mogli da prisustvuju kongresnom programu, ali i da provedu vreme s porodicom i prijateljima. U pismu je bilo naznačeno da će im organizacija obezbediti povratne avionske karte.

Nešto slično je već bilo organizovano ranije, ali ovog puta je uvedena jedna novina. Pod vođstvom Odbora za poučavanje pri Vodećem telu, u glavnom sedištu je formirana Služba za organizaciju putovanja, koja je bila zadužena za kupovinu karata.

Nakon što je pismo poslato, ubrzo su iz svih delova sveta počele da pristižu molbe za avionske karte. Do januara 2014, molbe su preplavile ovu Službu, čiji zadatak je bio da pronađe i kupi avionske karte.

U nekim slučajevima, nije bilo lako obezbediti karte. Bilo je onih koji su putovali iz Rejkjavika na Islandu do Kočabambe u Boliviji, ili iz Numee na Novoj Kaledoniji do Antananarivoa na Madagaskaru. Neki su putovali iz Port Morsbija na Papui Novoj Gvineji u Sijetl u Sjedinjenim Državama, a bilo je i onih koji su leteli iz Uagadugua u Burkini Faso u Vinipeg u Kanadi.

Petočlani tim Službe za organizaciju putovanja rezervisao je oko 19 000 letova. Troškovi su pokriveni sredstvima koja su skupštine donirale u tu svrhu. Karte su kupljene za oko 4 300 putnika iz 176 zemalja.

Pristigla su mnoga pisma zahvalnosti. Jedan bračni par misionara je napisao: „Danas se vraćamo na našu dodelu u jugoistočnoj Aziji. Veoma smo zahvalni što ste nam omogućili da odemo u Englesku i da posle pet godina ponovo budemo s porodicom. Bez vaše pomoći, to ne bismo uspeli. Zato smo od srca zahvalni svima koji su nam to omogućili.“

Jedan misionar koji služi u Paragvaju napisao je: „Moja žena i ja želimo da vam kažemo koliko cenimo to što smo mogli da otputujemo na međunarodni kongres u Nju Džersiju. Početkom 2011, počeli smo da planiramo putovanje u Sjedinjene Države kako bismo posetili naše glavno sedište. Imali smo malu ušteđevinu i namenili smo je za to. Međutim, u junu te godine pozvani smo da sarađujemo sa skupštinama na znakovnom jeziku u Paragvaju. To je značilo da ćemo dosta putovati. Mnogo smo razmišljali i odlučili da se odreknemo puta u Sjedinjene Države i da kupimo auto kako bismo bolje obavljali tu službu. A onda smo dobili poziv da prisustvujemo međunarodnom kongresu. Bilo je to ispunjenje našeg sna! Veoma smo zahvalni Jehovi na njegovoj dobroti!“

„Želimo da pošaljemo kratak imejl i kažemo puno hvala“, napisao je jedan bračni par iz Malavija. „Možemo samo da zamislimo koliko je truda, vremena i novca utrošeno da bi se organizovao put za toliko ljudi. Cenimo vaš trud i povrh svega velikodušnost Jehovine organizacije, zahvaljujući kojoj smo mogli da otputujemo kući, budemo na međunarodnom kongresu i provedemo vreme s porodicom i prijateljima.“

Oni koji su radili u Službi za organizaciju putovanja uživali su u tome. „Pomaganje misionarima da otputuju kući i vide porodicu i prijatelje zaista je bilo nešto posebno“, rekla je Milejvi. „To što sam učestvovala u ovom projektu, pomoglo mi je da uvidim koliko organizacija voli one koji služe u stranim zemljama“, dodala je Doris. Rodni, nadglednik ove Službe, rekao je: „Uživao sam u ovom projektu.“

Jehovini svedoci širom sveta bili su srećni što su mogli da pomognu ovim vrednim i samopožrtvovanim misionarima.