Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Zanimljivosti s kongresa „Put oko sveta“

Zanimljivosti s kongresa „Put oko sveta“

Pre 50 godina, 583 Jehovina svedoka krenula su na desetonedeljno putovanje oko sveta. Ali oni nisu bili tipični turisti. Njihova glavna namera bila je da budu u društvu hrišćana koji su prisustvovali seriji kongresa „Večna dobra vest“ održanih 1963. godine. Pošto su delegati putovali da bi se sreli sa Svedocima iz preko 20 zemalja, ova serija kongresa ostala je zapamćena pod nazivom „Put oko sveta“.

Vrhunac svakog kongresa bio je govor pod naslovom „Kada Bog postane kralj nad celom zemljom“. Natan Nor iz glavnog sedišta Jehovinih svedoka održao je ovaj govor na većini kongresa. On je govorio o sve gorem stanju u svetu i zatim o divnom biblijskom obećanju o ponovnom uspostavljanju raja na zemlji. Širom sveta, ukupan broj prisutnih koji su čuli ovaj govor bio je 580 509.

„Put oko sveta“ za deset nedelja

Kongresi su počeli u Milvokiju, u Viskonsinu, u SAD. Delegati su odatle krenuli na istok. Nakon kongresa u Njujorku, posetili su Englesku, Švedsku, Nemačku i Italiju. Svuda su koristili prilike da drugima govore o dobroj vesti iz Svetog pisma.

Mnogi ljudi su bili zahvalni što su Svedoci izdvojili vreme da ih posete. Jedna mlada žena iz Stokholma, u Švedskoj, rekla je: „Vašu posetu ću pamtiti do kraja života [...] Da li ste stvarno prevalili toliki put da biste sa mnom razgovarali o svojoj veri u Boga? Divim vam se.“

Delegati su bili donekle razočarani kada su stigli u Atinu. Vlasti su pod pritiskom verskih vođa poništile dozvolu za održavanje kongresa na stadionu Panatinaikosa. Ali revni Svedoci nisu odustali. Do kraja avgusta, skoro 10 000 osoba je prisustvovalo programu koji je iznet u privatnim domovima i tamošnjim skupštinama.

Posle Atine, delegati su posetili Liban, Jordan, Izrael i Kipar. Suvernici su ih srdačno dočekali i ugostili, što je ponekad imalo smešan ishod. Dok je bio u Nikoziji, na Kipru, jedan delegat se našao u zagonetnoj situaciji. On kaže: „Svaki put kada bih se vratio u kuću [svog domaćina] i izuo cipele [...] one bi nestale [...] i onda bi se nakon pet minuta ponovo pojavile, izglancane i sjajne!“

Tokom poslednjeg dela ovog putovanja, delegati su obišli neke zemlje u Aziji i na području Tihog okeana. Oni, kao i hiljade lokalnih Svedoka, prisustvovali su kongresima u Indiji, Burmi (sada Mjanmar), Tajlandu, Hongkongu, Singapuru, na Filipinima, u Indoneziji, Australiji, na Tajvanu, u Japanu, na Novom Zelandu, Fidžiju i u Južnoj Koreji. Iako su mnogi izmenili svoj raspored kako bi prisustvovali kongresu, niko nije napravio takvu promenu kao mladi par iz Jokosuke, u Japanu. Kada je mladić tražio od svog poslodavca slobodne dane da bi prisustvovao kongresu u Kjotu, rečeno mu je da se slobodni dani mogu dobiti samo za sahrane i venčanja. Pošto su bili vereni i već su planirali venčanje, odlučili su da se venčaju malo ranije nego što su nameravali. Medeni mesec su proveli na kongresu.

Početkom septembra, delegati su završili svoje putovanje posetivši kongres na Havajima i u Kaliforniji. Na poslednjem kongresu u Pasadeni, u Kaliforniji, broj prisutnih daleko je nadmašio očekivanja. Zbog toga je nakon završnog govora došlo do velikog zastoja u saobraćaju. Uprkos tome, lokalne novine su citirale izjavu šefa policije koji je rekao da nikad nije video tako dobro ponašanje na kongresu s tolikim brojem prisutnih.

Dugoročne koristi

Ovi kongresi nam i dan-danas koriste. Tada je izašla knjiga „Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno“, koju Jehovini svedoci još uvek koriste na svojim sastancima.

Harold King kratko nakon što je pušten iz zatvora u Kini

Na kongresu u Njujorku bila je objavljena i nova pesma. Napisao ju je Harold King, Svedok koji je 1963. pušten iz zatvora u Kini. Pesma je nosila naslov „Od vrata do vrata“. Harold King ju je komponovao dok je bio u samici, a Jehovini svedoci danas pevaju noviju verziju ove pesme, koja se zove „Od kuće do kuće“.

Danas se kongresi Jehovinih svedoka u mnogo čemu razlikuju. Manja mesta održavanja podrazumevaju manji broj prisutnih. Budući da se kongresi održavaju na više lokacija, potrebno je manje vremena da bi se na njih doputovalo. Zahvaljujući svemu tome, prisutni mogu više da se koncentrišu na program. Preko sedam miliona Jehovinih svedoka, kao i zainteresovane osobe, svake godine prisustvuju kongresima. Da li biste želeli da nam se pridružite ovog leta? Pronađite najbližu lokaciju.

 

 

Saznajte više

KO DANAS VRŠI JEHOVINU VOLJU?

Zašto Jehovini svedoci održavaju velike skupove?

Svake godine održavamo tri velika skupa. Zašto je korisno da budete na njima?