„Izgledalo je kao neka porodična proslava“, glasio je naslov u novinama Frankfurter Rundschau. Oni koji su bili tamo složili su se s tim rečima.

„Osećala sam se kao kod kuće!“, rekla je Karla iz Portorika.

„Imala sam utisak kao da sam došla kod svoje familije koja živi na drugom kraju sveta“, rekla je Sara iz Australije.

Šta je bio povod ovako srdačnih izjava? Međunarodni kongres Jehovinih svedoka. Održan je u Komercbank areni u Frankfurtu na Majni od 18. do 20. jula 2014. Na kongresu je bilo skoro 37 000 ljudi.

Svi su došli da uče iz Biblije. Program je obuhvatao čitanje biblijskih stihova, pesme, molitve, dve drame i zanimljive govore o raznim biblijskim temama.

Osim Svedoka iz Nemačke, među prisutnima je bilo preko 3 000 delegata iz Australije, Grčke, Južnoafričke Republike, Libana, Sjedinjenih Država, Srbije i Velike Britanije. Iz 70 zemalja su došla 234 Svedoka koja su u nekom vidu specijalne službe, kao što je misionarska služba.

Delovi programa su se putem interneta prenosili na 19 lokacija u Nemačkoj, kao i u Austriji i Švajcarskoj. Ukupan broj prisutnih na svim lokacijama iznosio je 204 046.

Ujedinjeni uprkos razlikama

Program se mogao pratiti na engleskom, grčkom i nemačkom jeziku. Na ostalim mestima, govori su se simultano prevodili na 17 jezika, između ostalog na arapski, kineski, tamilski, turski i dva znakovna jezika.

Iako Svedoci dolaze iz raznih zemalja i kultura i govore različitim jezicima, među njima nema podela, već ih ujedinjuje ljubav (Jovan 13:34, 35). Oni jedni druge smatraju braćom i sestrama.

„Svojim očima smo videli kako naše međunarodno bratstvo prevazilazi sve razlike“, rekao je Tobajas iz Velike Britanije.

„Upoznala sam Svedoke iz preko 20 zemalja. Ujedinjuje nas međusobna ljubav i ljubav prema Bogu“, rekla je Davijana iz Portorika.

„Postao sam Jehovin svedok u jednom malom gradu“, rekao je Malkom iz Australije. „Čitao sam o našem međunarodnom bratstvu i gledao kratke filmove o tome. Ovde sam to i doživeo. Tek sada shvatam šta znači biti deo međunarodnog bratstva. Moja vera u Boga je ojačana.“

Gostoljubivost koja se pamti

Svedoci iz 58 skupština iz Frankfurta i okoline pripremili su poklone i večernji zabavni program za delegate.

„Divno su nas ugostili“, rekla je Sintija iz Sjedinjenih Država. „Nikada neću zaboraviti iskrenu ljubav, dobrotu i velikodušnost naše braće.“

„Obasipali su nas ljubavlju i bratskom naklonošću. Na sve strane se čuo radostan smeh. Puno toga možemo naučiti jedni od drugih“, rekao je Simon iz Nemačke.

„Zabavni program me je uverio da Jehovini svedoci nisu fanatici koji se odriču lepih stvari u životu. Zaista znamo kako da se dobro zabavimo, a da to bude pristojno“, rekla je Ejmi iz Australije.

Kofer pun lepih uspomena

Kongres u Frankfurtu je bio samo jedan u seriji međunarodnih kongresa održanih u devet zemalja širom sveta.

Na pitanje kako mu je bilo na kongresu u Frankfurtu, jedan delegat je odgovorio: „Zamislite da ste pronašli bliskog rođaka, na primer brata, za kog niste znali da postoji. Kad ste ga konačno upoznali, on vam širom otvori svoj dom i svoje srce. Vaša radost je neopisiva. Sada pomnožite to osećanje sa 37 000. Eto, tako je bilo.“