Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

133. razred Biblijske škole Galad

Subota, 8. septembar 2012.

133. razred Biblijske škole Galad

Nakon pet meseci intenzivne obuke, 48 studenata je završilo Biblijsku školu Galad. Povodom završetka njihovog školovanja održana je svečanost u obrazovnom centru Jehovinih svedoka u Patersonu, u državi Njujork. Program svečanosti je pratilo 9 694 ljudi, među kojima su bili njihovi članovi porodice, prijatelji i mnogi drugi koji su želeli da s njima podele tu radost.

Od 1943. godine, u ovoj školi je više od 8 000 duhovno zrelih objavitelja dobilo obuku za misionarsku službu. Zahvaljujući tome što se u školi kao glavni udžbenik koristi Biblija, polaznici su ojačali svoju veru i razvili duhovne osobine koje su im potrebne kako bi se uspešno suočavali sa raznim izazovima u misionarskoj službi.

„Pažljivo razmišljajte o onome što podstiče na ljubav“. Entoni Moris, član Vodećeg tela Jehovinih svedoka, služio je kao predsedavajući i svoje uvodne reči temeljio je na Filipljanima 4:8: ’Što je god dopadljivo [„čime se god podstiče na ljubav“, fusnota] o tome razmišljajte.‘

Brat Moris je objasnio da nam razmišljanje o onome što podstiče na ljubav pomaže da zadržimo pozitivan stav iako živimo u svetu bez ljubavi. On je rekao: „Trudite se da zapažate ono što podstiče na ljubav i budite puni ljubavi.“

Naš nebeski Otac nam pruža izvanredan primer tako što se ne usredsređuje na naše greške (Psalam 130:3). Brat Moris je rekao: „Nemojte se koncentrisati na greške svoje braće i sestara i sačuvajte ljubav u sebi.“

„Stičite znanje, ali nemojte postati previše mudri“. Harold Korkern, član Odbora podružnice u Sjedinjenim Državama, razmatrao je tu temu, koja se temelji na Propovedniku 7:16. Bog želi da svoje znanje koristimo ispravno, a ne da nam ono „udari u glavu“.

Brat Korkern je takođe rekao da savet ili ispravku treba pružiti u duhu ljubavi i da od drugih ne smemo očekivati više nego što Bog očekuje od njih. On je još dodao: „Dobro iskoristite svoju mudrost, znanje i razumevanje i braći će biti drago što mogu da budu s vama.“

„Nemojte zaboraviti Božja dela“ (Psalam 78:7). Gaj Pirs, član Vodećeg tela, na početku svog govora je objasnio da se ponašanje deteta, bilo dobro ili loše, odražava na ugled njegovih roditelja (Poslovice 20:11). Isto tako, naše ponašanje utiče na ugled našeg nebeskog Oca. „Božja deca i Ðavolova deca poznaju se po ovome: ko god ne čini ono što je pravedno, ne potiče od Boga“ (1. Jovanova 3:10).

Brat Pirs je rekao da su polaznici bili pozvani u školu Galad zbog svojih dobrih hrišćanskih osobina, kao što je poniznost. On ih je podsetio da ostanu ponizni, jer ih ova obuka nije učinila boljima od drugih. Oni su sada zapravo u boljem položaju da doprinose jedinstvu međunarodnog bratstva i da budu primeri u poniznosti (Psalam 133:1). Brat Pirs je još rekao: „Sada imate dobar temelj da stičete još više znanja o Jehovi Bogu i da ga bolje upoznate.“

„Uradili smo ono što smo bili dužni da uradimo“. Vilijam Samjuelson, nadglednik Odeljenja za teokratske obrazovne programe, pitao je: „Da li ćemo prihvatiti zadatak od Jehove čak i ako nam se taj zadatak ne dopada?“ Iz Luke 17:7-10 možemo izvući pouku: „Kad izvršite sve svoje dužnosti, recite: ’Mi smo beskorisni robovi. Uradili smo ono što smo bili dužni da uradimo.‘ “ U poređenju s našim Gospodarem, Jehovom, zaista smo „beskorisni“.

Studenti su proveli više nedelja u učionici. Za neke je to bio pravi izazov. „Ali uradili ste ono što ste bili dužni da uradite“, rekao je brat Samjuelson, „i sada vidite da vam je to koristilo i ojačalo veru.“ Na kraju je zaključio: „Kao verni nastojnici uvek cenite čast što služite Gospodaru svemira.“

„Setite se Jehovinog obećanja kada se suočite s problemima“. Sem Roberson, zamenik nadglednika Odeljenja za teokratske obrazovne programe, upozorio je studente da će povremeno biti obeshrabreni. Zato ih je podstakao da razmišljaju o mnogim biblijskih ličnostima kojima je Bog pružio utehu. Na primer, Mojsije je rekao Isusu Navinu: ’Jehova te neće napustiti i nipošto te neće ostaviti‘ (Ponovljeni zakoni 31:8). Pred kraj svog života, Isus Navin je rekao: „Od svih dobrih obećanja koja vam je dao Jehova, vaš Bog, nijedno obećanje nije ostalo neispunjeno“ (Isus Navin 23:14).

Jehova Bog obećava svojim slugama: „Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti“ (Jevrejima 13:5). On nas uverava da će postupati u skladu sa značenjem svog imena, Jehova („On prouzrokuje da postane“), i preuzeti svaku moguću ulogu da bi pomogao svojim slugama. Brat Roberson je podstakao studente: „Nikada nemojte odustati i nikada se nemojte predati. Ne zaboravite, on vas nikada, nikada, nikada neće izneveriti.“

„Njihov glas je otišao po celoj zemlji“ (Rimljanima 10:18). Mark Numar, instruktor u Galadu, vodio je tačku u kojoj su studenti iz raznih zemalja ispričali ili odglumili nešto što su doživeli u službi propovedanja na području Patersona. Na primer, bračni par iz Južnoafričke Republike je bio srećan što je sreo tri žene iz njihove zemlje i mogao da razgovara s njima na jeziku zulu i kosa. Bračni par sa Šri Lanke upoznao je jednog Indijca čija žena i ćerka žive na Šri Lanki. On nikada nije video Sveto pismo, pa mu je ovaj bračni par rado ustupio jedan svoj primerak.

„Opremljeni za svako dobro delo“. Džin Smoli, pomoćnik Odbora za pisanje, intervjuisao je dva bračna para iz ovog razreda. Bračni par iz Sijera Leonea je ispričao da nisu imali tekuću vodu u svojoj kući. Ali taj problem je bio zanemarljiv kada se uzme u obzir da su vodili 50 biblijskih studija. Oba bračna para su bila zahvalna za obuku koju su primili u ovoj školi, jer ih je ona opremila za svako dobro delo u službi (2. Timoteju 3:16, 17).

„Budite istrajni do kraja i u svu večnost“. Gerit Loš, član Vodećeg tela, u uvodnom delu ključnog predavanja je objasnio kako trkači na duge staze trče ujednačenim tempom kako bi bili sigurni da će uspešno završiti trku. Za razliku od doslovne trke gde je samo jedan pobednik, u hrišćanskoj trci za život pobednici su svi koji istraju do kraja.

Istrajnost znači neprestano služiti Bogu, ne gubiti nadu uprkos problemima, progonstvu, iskušenjima i razočaranjima. Isus je rekao: „Ko istraje do kraja, taj će biti spasen“ (Matej 24:13). Zaista je ohrabrujuće što znamo da Jehovi i Isusu veoma znači naša istrajnost! Brat Loš je zatim naveo nekoliko koraka koji nam mogu pomoći da istrajemo uprkos teškoćama. Neki od njih su:

  • Molite se Bogu, „koji daje istrajnost“ i ’koji svaki dan nosi naš teret‘ (Rimljanima 15:5; Psalam 68:19).

  • Ostanite verni Bogu, znajući da je on ’veran i da neće dozvoliti da budete iskušani više nego što možete podneti, nego će stvoriti izlaz kad dođe iskušenje, da možete izdržati‘ (1. Korinćanima 10:13).

  • Budite usredsređeni na svoju nadu. Isus je ’zbog radosti koja je stajala pred njim podneo mučenički stub‘ (Jevrejima 12:2).

Brat Loš je naglasio da sada kada smo blizu cilja nije vreme da se predamo. „Istrajno trčimo trku koja je pred nama“ (Jevrejima 12:1).

Na kraju ovog izvanrednog programa, jedan od studenata je u ime celog razreda pročitao pismo zahvalnosti za praktičnu obuku koju su dobili u školi. Između ostalog, u pismu je stajalo da je temeljno i hronološko proučavanje Biblije pomoglo studentima da bolje razumeju Božju nameru i da neizmerno ojačaju svoju veru. U zaključku je stajalo: „Daćemo sve od sebe da primenimo ono što smo naučili u školi.“