Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Više od 165 000 stalaka s literaturom

Više od 165 000 stalaka s literaturom

Iako su Jehovini svedoci poznati po propovedanju od kuće do kuće, sada stoje i na prometnim mestima pored zanimljivih stalaka s literaturom.

Odnedavno se veći akcenat stavlja na takav vid propovedanja. U novembru 2011, grupa Svedoka je u Njujorku počela da prenosi ljudima biblijsku poruku koristeći stolove i stalke s literaturom. Imali su toliko uspeha da se taj vid propovedanja brzo proširio i po drugim gradovima.

Do marta 2015, skupštinama Jehovinih svedoka širom sveta poslato je 165 390 stalaka. Obezbeđeno je i na hiljade štandova, stolova i kioska.

Propovedanje od kuće do kuće i dalje je glavni način na koji Svedoci prenose biblijsku poruku. Pa ipak, pokazalo se da su i stalci s literaturom veoma efikasni. Evo nekih primera.

U Peruu je čovek po imenu Raul prišao Svedocima koji su stajali pored jednog stalka i rekao im: „Gde ste bili do sada? Tražim Svedoke već tri godine! Kad sam video vaš stalak, zahvalio sam Bogu.“

Iako su Jehovini svedoci često propovedali u kraju gde Raul živi, on nije bio kod kuće ni preko dana, ni vikendom. Rekao je da je ranije proučavao Bibliju i da želi ponovo da proučava. Svedoci su se pobrinuli da tako i bude.

U Bugarskoj se jedan mladi par zaustavio pored stalka i uzeo knjigu Tajna porodične sreće. Sledeće sedmice su se vratili i uzeli još dve knjige, Moju knjigu biblijskih priča i Uči od Velikog Učitelja. Svedok koji je bio pored stalka upitao ih je koliko dece imaju. Rekli su mu: „Još nijedno, ali kada ih dobijemo, želimo da ih učimo o Bogu. Ove knjige su baš ono što nam je potrebno.“

U Ukrajini je jedan čovek u vojničkoj uniformi prišao Svedokinjama koje su stajale pored stalka s literaturom. Rekao im je: „Devojke, recite mi kad će Armagedon.“ Taj čovek je učestvovao u nedavnim sukobima u Ukrajini. Razvoj događaja na svetskoj sceni uverio ga je da će uskoro doći Armagedon i pitao se zašto Bog već nešto ne preduzme. Svedokinje su mu iz Biblije pokazale da Bog ima dobre razloge zbog kojih se još nije umešao u dešavanja na zemlji i da će uskoro uništiti zle. Čovek je uzeo časopise Stražarsku kulu i Probudite se!, kao i knjigu Postoji li Stvoritelj kojem je stalo do tebe?

U Makedoniji je jedan mladić rekao Svedocima da je već čitao naše časopise i da bi sada želeo da dobije knjigu Šta Biblija zaista naučava? Rekao je da će otići pravo u gradsku biblioteku da je čita.

Vratio se oko dva sata kasnije, nakon što je pročitao prvih 79 strana. „Ova knjiga menja život!“, rekao je. „Shvatio sam da je mnogo toga u šta sam verovao pogrešno. Sve što je napisano u knjizi deluje tako logično. Ona potpuno menja moj pogled na život!“

Saznajte više

BIBLIJSKI KURS

Zašto proučavati Sveto pismo?

Sveto pismo pomaže milionima ljudi iz celog sveta da pronađu odgovore na najvažnija životna pitanja. Da li biste i vi to želeli?

BIBLIJSKI KURS

Kako izgleda proučavanje Svetog pisma?

Jehovini svedoci su širom sveta poznati po tome što besplatno proučavaju Sveto pismo s drugima. Pogledajte kako to izgleda.

UOBIČAJENA PITANJA

Da li su Jehovini svedoci hrišćani?

Pozivamo vas da saznate u čemu se razlikujemo od verskih grupa koje se nazivaju hrišćanskim.