Vrati se na sadržaj

Propovedanje Sintima i Romima u Nemačkoj

Propovedanje Sintima i Romima u Nemačkoj

U Nemačkoj živi na desetine hiljada Sinta i Roma. * Nedavno su Jehovini svedoci na njihov maternji jezik, romski, preveli nekoliko biblijskih traktata, brošura i filmova. *

Tokom posebne propovedničke akcije u septembru i oktobru 2016, Jehovini svedoci su uložili poseban trud da bi ove informacije na romskom preneli Sintima i Romima koji žive u nekoliko nemačkih gradova poput Berlina, Bremerhavena, Frajburga, Hamburga i Hajdelberga. Pored toga, u svojim Dvoranama Kraljevstva organizovali su i sastanke na romskom.

Neverovatan odaziv

Mnogi Sinti i Romi bili su iznenađeni i oduševljeni ovom propovedničkom akcijom. „Ljudi su se veoma obradovali jer smo se potrudili da im propovedamo“, kažu Andre i Ester, bračni par koji je učestvovao u akciji. Mnogi su bili dirnuti kada su na svom maternjem jeziku čuli i pročitali biblijsku poruku. Jedna devojka je na romskom odgledala film Zašto proučavati Sveto pismo? Nekoliko puta je u neverici uzviknula: „Pa to je moj jezik!“

Svedok po imenu Matijas, koji je učestvovao u akciji u Hamburgu, kaže: „Moja supruga i ja bili smo u grupi od osam Svedoka koji su posetili područje na kome živi oko 400 Sinta i Roma. Svako s kim smo razgovarali zatražio je literaturu.“ Betina, koja je takođe propovedala u Hamburgu, rekla je: „Neki su zaplakali kada su videli da su Jehovini svedoci objavili literaturu na romskom.“ Mnogi su odmah počeli da je naglas čitaju, a neki su čak uzeli i dodatne primerke za svoje prijatelje.

Mnogi Sinti i Romi prihvatili su poziv da dođu na sastanak. Na sastanku u Hamburgu je bilo njih 94, a za mnoge je to bio prvi put da su kročili u Dvoranu Kraljevstva. U Rajlingenu, blizu Hajdelberga, na sastanku je bilo ukupno 123 prisutnih. Nakon sastanka, pet osoba koje govore romski zatražilo je da proučava Bibliju.

Tokom akcije, Jehovini svedoci su podelili skoro 3 000 traktata i brošura. Razgovarali su sa preko 360 Sinta i Roma, od kojih je 19 počelo da proučava Bibliju. Nekoliko njih je reklo: „Divno je što Bog obraća pažnju na nas.“

^ odl. 2 Sinti su manjina koja živi u zapadnoj i srednjoj Evropi, a Romi manjina koja potiče iz istočne i jugoistočne Evrope.

^ odl. 2 U onlajn izdanju enciklopedije Britanike navodi se da romski jezik obuhvata „preko 60 veoma različitih dijalekata“. Radi jednostavnosti, u ovom članku izraz „romski jezik“ koristiće se da označi jezik kojim govore Romi i Sinti iz Nemačke.