Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Posebna akcija Jehovinih svedoka u Parizu

Posebna akcija Jehovinih svedoka u Parizu

Na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP21), održanoj od 30. novembra do 12. decembra 2015, delegacije iz 195 zemalja sastale su se u Parizu da bi razgovarale o smanjenju emisije štetnih gasova. Konferenciji je prisustvovalo skoro 38 000 ljudi, među kojima je bilo vladinih zvaničnika, naučnika, boraca za zaštitu životne sredine i poslovnih ljudi. Desetine hiljade drugih posetili su informacione pultove u blizini mesta održavanja konferencije, kako bi saznali više o klimatskim promenama.

Premda Jehovini svedoci nisu učestvovali na samoj konferenciji, oni su veoma zainteresovani za očuvanje životne sredine. Na stotine Jehovinih svedoka učestvovalo je u posebnim propovedničkim akcijama u Parizu kako bi sa ljudima razgovarali o biblijskom obećanju o životu na nezagađenoj planeti.

Dok se vozio gradskim prevozom, jedan Svedok je razgovarao s čovekom iz Perua koji je nosio svoju narodnu nošnju. Taj čovek je rekao da iako je dobrog zdravlja i živi na predivnoj planini, zabrinut je za budućnost planete. Duboko ga je dirnula biblijska nada i uz širok osmeh je prihvatio kontakt-karticu za sajt www.jw.org.

Dva Svedoka su u vozu razgovarala s jednim ekologom iz SAD. Veoma se iznenadio kada je saznao da je Inicijativa za zelenu gradnju dva puta Jehovinim svedocima dodelila nagradu Četiri zelena globusa. Tu nagradu su dobili za održivu gradnju za svoja dva nova objekta u podružnici u Volkilu, u Njujorku. On je takođe rado prihvatio kontakt-karticu.

Mnogi su bili zadivljeni iskrenim zanimanjem koje su Jehovini svedoci pokazali za zaštitu životne sredine i obećali su da će posetiti njihov veb-sajt. Kada je jedna žena, delegat iz Kanade, čula da su Jehovini svedoci u Vorviku, u Njujorku, gde je smešteno njihovo glavno sedište, uložili veliki trud da bi zaštitili područje na kom se gnezdi istočna plava ptica, rekla je: „Pre nego što sam počela da se bavim zaštitom životne sredine, bila sam ornitolog. Nisam znala da Jehovini svedoci u tolikoj meri brinu o prirodi i životinjama. Počeću da čitam vašu literaturu i posetiću vaš sajt da bih saznala više o vama.“