Vrati se na sadržaj

Propovedanje biblijske poruke na dalekom severu

Propovedanje biblijske poruke na dalekom severu

Vodeće telo Jehovinih svedoka je 2014. pružilo smernice u vezi s novim programom za propovedanje biblijske poruke u udaljenim područjima na severu evropskog i američkog kontinenta (Dela apostolska 1:8). Pažnja je najpre posvećena određenim delovima Aljaske (SAD), Laponije (Finska) i Nunavuta, kao i Severozapadnim teritorijama (Kanada).

Jehovini svedoci već decenijama propovedaju na ovim udaljenim područjima. Međutim, tamo se nisu dugo zadržavali i često nisu bili u mogućnosti da svima uruče biblijsku literaturu.

Prema novom programu, podružnice koje nadgledaju aktivnosti Jehovinih svedoka u udaljenim područjima na severu pozivaju punovremene objavitelje (pionire) da provedu najmanje tri meseca na izabranom području. Ako je više osoba s tog područja zainteresovano da proučava Bibliju, pioniri mogu ostati duže i čak održavati sastanke otvorene za javnost.

Naravno, sever je po mnogo čemu specifičan. Dvojica pionira koja su došla u grad Barou, na Aljasci, prethodno su živela na jugu Kalifornije i u Džordžiji. Tokom prve zime, temperatura je pala na čak minus 38 stepeni Celzijusa! Pa ipak, za samo nekoliko meseci, oni su posetili oko 95 posto domaćinstava u tom mestu i započeli četiri biblijska kursa, između ostalog i s mladićem po imenu Džon. On i njegova devojka proučavaju knjigu Šta Biblija zaista naučava? Džon priča svojim prijateljima i kolegama o onome što je naučio. Takođe čita dnevni citat iz brošurice Svakodnevno razmatranje Pisma uz pomoć aplikacije JW Library na svom telefonu.

Do seoceta Renkin Inlet u Nunavutu, u Kanadi, ne može se stići nijednim putem. Zato su dva pionira tamo doputovala avionom i započela nekoliko biblijskih kurseva. Nakon što je pogledao film Kako izgledaju sastanci u Dvorani Kraljevstva?, jedan čovek je pitao kada će se sagraditi dvorana na tom području. Zatim je rekao: „Ako još uvek budem tu kada je sagradite, dolaziću na sastanke.“

„Temperature su niske i ima dosta snega“, napisali su pioniri koji su propovedali u mestu Sevukoski, u Finskoj, gde ima deset puta više irvasa nego ljudi. Ipak, oni kažu da su stigli u pravom trenutku. Zašto? Rekli su: „Mogli smo temeljno da obradimo područje. Putevi do sela i udaljenih mesta su prohodni i u dobrom stanju. Zbog niskih temperatura ljudi provode više vremena kod kuće.“

Naši napori da propovedamo biblijsku istinu na dalekom severu nisu prošli nezapaženo. Nakon što su dva pionira posetila gradonačelnicu jednog grada na Aljasci, ona je na internetu postavila pozitivan komentar u vezi s njihovim razgovorom, kao i sliku traktata Šta je Božje Kraljevstvo?

U mestu Hejnz, na Aljasci, gde su propovedala dva pionira, na sastanke u gradskoj biblioteci dolazilo je i do osam meštana. Lokalne novine su izvestile da su dva čoveka iz Teksasa i Severne Karoline posetila grad i nudila biblijski kurs. U zaključku je stajalo: „Posetite sajt jw.org da biste saznali više o tome.“