Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Biblijska literatura za posetioce festivala američkih starosedelaca u Njujorku

Biblijska literatura za posetioce festivala američkih starosedelaca u Njujorku

Mnogi misle da američki starosedeoci u Sjedinjenim Državama žive uglavnom u rezervatima u unutrašnjosti zemlje. Međutim, preko 70 posto američkih starosedelaca zapravo živi u gradovima. Od 5. do 7. juna 2015, u najvećem gradu u Sjedinjenim Državama, u Njujorku, održan je trodnevni festival američkih starosedelaca pod nazivom „Kapija naroda“. * Kada su za to saznali neki Jehovini svedoci iz Njujorka, odmah su se organizovali kako bi prisutvovali ovom događaju. Zašto?

Jehovini svedoci prevode biblijsku literaturu na stotine jezika, među kojima su i mnogi jezici američkih starosedelaca, na primer crna noga, dakota, hopi, mohauk, navaho, odava i ravničarski kri. Na mestu događaja Svedoci su postavili stolove i pokretne stalke s literaturom na tim jezicima. Nudili su i traktat Stvoritelju se može verovati.

Takođe, na našem zvaničnom veb-sajtu mogu se pronaći audio i video sadržaji na većini pomenutih jezika. Svedoci su neke od ovih sadržaja prikazali znatiželjnim posetiocima, koji su zapazili da je većina drugih štandova, natpisa i predstava bila samo na engleskom i španskom jeziku.

Mnogi posetioci su bili prijatno iznenađeni kada su videli našu literaturu na jezicima američkih starosedelaca. Takođe su bili oduševljeni kada su saznali da Svedoci prenose biblijsku poruku starosedeocima koji žive u gradovima i rezervatima. Na primer, jedan od zaposlenih je izrazio želju da proučava Bibliju, rekavši: „Jedva čekam da me posetite i da saznam više o Bibliji!“

Jedan bračni par gluvih osoba prišao je našem štandu, ali Svedoci nisu uspeli da se sporazumeju s njima. Međutim, ubrzo je došla Svedokinja koja govori znakovni jezik. Razgovarali su oko pola sata i ona im je objasnila kako mogu da dođu na kongres Jehovinih svedoka u njihovom kraju.

U ovoj akciji je učestvovalo više od 50 Jehovinih svedoka, a posetioci su uzeli preko 150 primeraka literature.

^ odl. 2 Prema rečima antropologa Vilijama Pauersa, savremeni festivali američkih starosedelaca su „događaji na kojima muškarci, žene i deca uglavnom izvode grupni ples koji je propraćen zajedničkim pevanjem“ (Ethnomusicology, septembar 1968, strana 354).