Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Susret ljubitelja slobode na festivalu Armada

Susret ljubitelja slobode na festivalu Armada

Od 6. do 16. juna 2013, milioni posetilaca iz svih delova sveta sjatili su se u luku Ruan, na severu Francuske, na jedan od najvećih i najlepših svetskih nautičkih festivala, poznat kao Armada.

Ploveći 120 kilometara uzvodno rekom Senom, koja krivuda kroz živopisnu Normandiju, najlepši i najviši jedrenjaci na svetu usidrili su se u pristaništu dugačkom sedam kilometara, koje je pripremljeno za ovaj događaj. Tokom desetak dana, posetioci su imali jedinstvenu priliku da besplatno razgledaju neke od 45 legendarnih brodova i jedrenjaka.

Zašto je toliko ljudi posetilo ovaj festival? Prema rečima organizatora i osnivača festivala Armada, ovo je prilika da se „bolje upoznaju ’morski divovi‘ koji bude maštu“. Većinu, bilo da su mladi ili stariji, veliki jedrenjaci podsećaju na duga putovanja i slobodu.

Hiljade turista imale su priliku da čuju za još jednu vrstu slobode, onu koju nudi biblijska istina (Jovan 8:31, 32). Dok su obilazili zanosni srednjovekovni grad Ruan i njegove uske ulice prepune ljudi, posetioci su mogli videti pokretne stalke Jehovinih svedoka. Turisti i moreplovci koji su prilazili stolu s literaturom mogli su besplatno uzeti izložene biblijske publikacije. Mnogim prolaznicima je privukao pažnju članak „Hoćemo li doživeti svet bez predrasuda?“, koji je objavljen u Stražarskoj kuli. Takođe su pozvani da prisustvuju biblijskom govoru na francuskom, engleskom ili španskom jeziku.

Meštani su imali pozitivne komentare. Jedan čovek, koji je najpre bio iznenađen kada je video da Svedoci stoje pored pokretnih stalaka na javnom mestu, rekao je: „Drago mi je što vas vidim na ulici. Poštujem ljude koji zastupaju svoja uverenja, bez obzira na to što se razlikuju od mojih.“ Dva starija čoveka su srela dvoje mladih Svedoka koji su učestvovali u ovoj akciji i rekla su: „Budite ponosni na to što jeste.“