Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Biblija izuzetnog kvaliteta

Biblija izuzetnog kvaliteta

Najvažnija knjiga za Jehovine svedoke jeste Biblija. Oni je redovno proučavaju i koriste je dok s drugima razgovaraju o dobroj vesti o Božjem Kraljevstvu (Matej 24:14). Pošto je toliko koriste, Biblija im se brzo pohaba. Zato su Svedoci uložili veliki trud da bi revidirano izdanje prevoda Novi svet iz 2013. i lepo izgledalo i bilo dobrog kvaliteta.

Ta nova Biblija je morala da bude izdržljiva. Kad su predstavnici štamparije Jehovinih svedoka u Volkilu, u Sjedinjenim Državama, pregovarali s direktorom jedne knjigoveznice, on im je rekao: „Takvu Bibliju je nemoguće napraviti.“ Zatim je rekao: „Tužno je ali istinito da je većina Biblija napravljena samo da lepo izgleda na stočiću za kafu ili na polici, a ne da bude kvalitetna i da dugo traje.“

Pokazalo se da neka ranija izdanja prevoda Novi svet nisu dovoljno kvalitetna. Na primer, dešavalo se da se razlepe zbog velike vrućine. Osoblje naše štamparije analiziralo je materijale za korice, lepkove i načine uvezivanja kako bi proizvelo Bibliju koja će ostati u dobrom stanju i pored česte upotrebe i to u raznim klimatskim uslovima. Na osnovu onoga što su otkrili, napravili su probne primerke i poslali ih na testiranje Svedocima u zemljama s različitim klimatskim uslovima — od tropskog pojasa do hladne Aljaske.

Biblije su vraćene posle šest meseci. Nakon što su napravili potrebna poboljšanja, osoblje štamparije je poslalo nove probne primerke. Testirano je ukupno 1 697 Biblija. Neke od njih su igrom slučaja izdržale i neuobičajene testove. Na primer, jedna Biblija je celu noć bila na kiši, a druga je bila pod vodom tokom uragana. Nakon testiranja i nepredviđenih situacija, saznali smo važne stvari o kvalitetu i izdržljivosti ove knjige.

Tokom 2011, dok je testiranje nove Biblije bilo u toku, Svedoci su za štamparije u Volkilu i u Ebini, u Japanu, kupili novu opremu za uvezivanje koja radi velikom brzinom. Cilj je bio proizvesti dovoljno Biblija koje će izgledati potpuno isto iako su proizvedene u dve štamparije.

Problemi s mekim povezom

Početkom 2012, ove dve štamparije su počele da proizvode tada aktuelno izdanje prevoda Novi svet u crnom i bordo povezu od novog poliuretanskog materijala za korice. Međutim, na novim mašinama su se koristili lepak i ojačanje za korice koji nisu bili isprobani, tako da su se korice uvijale nakon uvezivanja. Pošto nije bilo moguće odmah rešiti taj problem, proizvodnja je obustavljena.

Jedan proizvođač materijala za uvezivanje rekao je da je kod mekog poveza uvijanje korica uobičajen problem, koji se ne može lako rešiti. Međutim, Svedoci nisu zbog toga prešli na tvrdi povez, već su bili rešeni da proizvode Biblije s mekim povezom koje će lepo izgledati i nakon duže upotrebe. Nakon četiri meseca ispitivanja i kombinovanja lepkova i materijala za ojačanje korica, pronašli su dobru kombinaciju tako da je štamparija nastavila s proizvodnjom Biblija mekog poveza, ali ovog puta s koricama koje se ne uvijaju.

Proizvodnja ponovo obustavljena

U septembru 2012, štamparijama je rečeno da obustave proizvodnju Biblija, podele sve zalihe koje imaju i da će u dogledno vreme početi s proizvodnjom revidiranog izdanja prevoda Novi svet. Planirano je da to izdanje bude objavljeno 5. oktobra 2013, na godišnjem sastanku korporacije Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

Štamparije su dobile tekst nove Biblije u elektronskom obliku u petak, 9. avgusta 2013, i sutradan su počele sa štampanjem. Prva kompletna Biblija bila je gotova 15. avgusta. Tokom narednih sedam nedelja, radnici u štamparijama u Volkilu i Ebini radili su danonoćno da bi proizveli i otpremili preko 1 600 000 Biblija, koliko je bilo potrebno da bi svi prisutni na godišnjem sastanku dobili po primerak.

Nova Biblija jeste lepa i kvalitetna, ali ono što je čini još vrednijom je njena životovažna poruka. Dan nakon što je dobila novu Bibliju, jedna žena iz Sjedinjenih Država je napisala: „Zahvaljujući ovom novom izdanju, bolje razumem Bibliju.“