„Hoću da odeš u studio Kolumbija u Njujorku i otpevaš jedan naš hvalospev. Oni će napraviti studijski snimak. Ne pričaj nikome o tome.“

Vilijam Makridž

Krajem 1913, Vilijam Makridž je ispunio ovaj neobičan zadatak koji je dobio od Čarlsa Rasela. * Ta pesma je nekima bila poznata pod nazivom „Lepa budućnost“ i snimljena je na ploči od 78 obrtaja. Vilijam je kasnije saznao da će se ona puštati na početku „Foto-drame stvaranja“. To je bila projekcija snimljenih biblijskih govora i muzike, praćenih nemim filmovima i slikama na staklenim slajdovima. „Foto-drama“ je prvi put prikazana u januaru 1914, u Njujorku.

Pesma koju je Vilijam snimio bila je jedna od preko 50 pesama puštanih na fonografu tokom prikazivanja „Foto-drame“ na engleskom govornom području. Većinu pesama su napravili drugi, dok su nekoliko pesama, među kojima je bila i Vilijamova, napravili Istraživači Biblije pevajući stihove iz jedne od njihovih pesmarica, Himne milenijumskog svitanja.

Reči pesama su važne

Svedoci su godinama u obožavanju Boga koristili pesme koje su napisali drugi. Međutim, kada je bilo neophodno, menjali su tekst da bi bio u skladu s njihovim razumevanjem Svetog pisma.

Na primer, jedna pesma puštana tokom „Foto-drame“ imala je naslov „Naš Kralj korača napred“ i bila je prerada pesme „Borbena himna Republike“. Prvi stih „Borbene himne“ glasi: „Moje oči vide slavu Gospodovog dolaska.“ Istraživači Biblije su promenili taj stih u: „Moje oči mogu videti slavu Gospodove prisutnosti.“ U toj izmeni se ogledalo njihovo verovanje da vladanje Isusa Hrista ne obuhvata samo njegov dolazak već i njegovo prisustvo tokom određenog vremenskog perioda (Matej 24:3).

Kada je 1966. izašla pesmarica Pevajte Jehovi u svojim srcima i slavite ga, radilo se na tome da se više ne koristi muzika iz svetovnih izvora i drugih religija. Te godine su Svedoci sastavili mali orkestar i snimili svih 119 pesama iz ove pesmarice. Ti snimci su se koristili kao muzička pratnja za pevanje na sastancima Jehovinih svedoka, a mnogi Svedoci su ih rado slušali i kod kuće.

Jehovini svedoci su 2009. izdali novu pesmaricu pod naslovom Pevajmo u čast Jehovi. Vokalno izvođenje tih pesama snimljeno je na mnogim jezicima. Svedoci su 2013. počeli da izdaju crtane filmove s dečjim pesmicama. Jedna se zove Moli se uvek. Ove pesmice se sa sajta jw.org svakog meseca preuzmu po nekoliko miliona puta.

Mnogi su rekli koliko cene muziku Jehovinih svedoka. Džuli je o pesmarici Pevajmo u čast Jehovi napisala: „Nove pesme su prelepe! Kad sam sama, slušam one koje opisuju kako se osećam. Uviđam da moj odnos s Jehovom postaje jači i još sam odlučnija da dam sve od sebe u službi njemu.“

Heder je napisala kako je pesmica Moli se uvek uticala na njenu decu, koja imaju sedam i devet godina: „Naučili su da mogu da se mole kad kog požele da pričaju s Jehovom, a ne samo ujutru ili kad su s nama.“

^ odl. 3 Čarls Rasel (1852-1916) bio je na odgovornom mestu među Istraživačima Biblije, kako su se Jehovini svedoci tada zvali.