Kako fotografi prave slike koje obogaćuju naše publikacije i upotpunjuju tekst? Da bismo dočarali kako sve to izgleda, pogledajmo kako je osmišljena i fotografisana naslovna strana časopisa Probudite se! od septembra 2015. *

  • Dizajn. Nakon što su pročitali članak „Uravnoteženo gledište o novcu“, dizajneri iz Odeljenja za grafički dizajn, koje se nalazi u Obrazovnom centru Jehovinih svedoka u Patersonu, u državi Njujork, napravili su skice za naslovnu stranu. Zatim su te skice izložili Odboru za pisanje pri Vodećem telu, koji je izabrao jednu od predloženih ideja.

    Neke od naslovnih strana koje je razmatrao Odbor za pisanje

  • Mesto. Fotografski tim nije pravio fotografije u nekoj banci, već je u tu svrhu preuredio jedan hol u Obrazovnom centru Jehovinih svedoka. *

  • Audicija. Izabrani modeli, koji su Jehovini svedoci, izgledaju kao tipični korisnici bankarskih usluga u jednoj metropoli. Vodi se računa i o tome da se isti modeli ne koriste često u našim publikacijama.

  • Oprema. Odeljenje za grafički dizajn je odlučilo da koristi stranu valutu kako bi izgledalo da je banka van Sjedinjenih Država. Tim je upotrebio razne rekvizite da bi scena izgledala što realnije. „Ništa se ne prepušta slučaju“, kaže fotograf po imenu Krejg.

  • Odeća i šminka. Za fotografisanje u banci, modeli su nosili svoju odeću. Međutim, kada se predstavljaju istorijski događaji ili kada su potrebne posebne uniforme, Odeljenje za grafički dizajn pravi odgovarajuće kostime. Šminkeri koriste šminku koja odgovara periodu, temi i okruženju koji se ilustruju slikom. „Zbog toga što danas postoje slike i ekrani visoke rezolucije“, kaže Krejg, „moramo da budemo veoma pažljivi. Čak i mala greška može da upropasti sliku.“

  • Foto-sešn. Fotografi treba da se pobrinu da osvetljenje na mestu slikanja odgovara dobu dana koje se predstavlja na fotografiji. Za svaki foto-sešn, fotografi proveravaju da li je osvetljenje odgovarajuće (bilo da se radi o sunčevoj svetlosti, mesečini ili veštačkom svetlu), da li je prilagođeno postojećem osvetljenju i atmosferi na sceni. „Za razliku od video-snimka“, kaže Krejg, „samo jednom slikom treba da prenesemo atmosferu i zato je osvetljenje veoma važno.“

  • Obrada fotografije. Prilikom obrade fotografije, tehničari su zamaglili novčanice kako bi čitaoci obratili pažnju na osobe sa fotografije a ne na novac. Iako su okviri vrata i prozora crvene boje, tehničari su promenili boju da bi se uklopila sa zelenom bojom koja dominira na naslovnoj strani.

Osim fotografskog tima u Patersonu, u našim podružnicama širom sveta — u Australiji, Brazilu, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji, Kanadi, Malaviju, Meksiku i Nemačkoj — postoje timovi koji povremeno prave slike za naše publikacije. Svakog meseca, Odeljenje za grafički dizajn u Patersonu dodaje oko 2 500 fotografija u svoju bazu podataka. Mnoge od tih fotografija su objavljene u časopisima Stražarska kula i Probudite se!, koji su u 2015. imali mesečni tiraž od preko 115 miliona primeraka. Srdačno vas pozivamo da posetite naše objekte u Patersonu ili neku od naših podružnica širom sveta.

Nuđenje časopisa u službi propovedanja

^ odl. 2 Za naslovnu stranu se pravi više fotografija nego što je zapravo potrebno. Međutim, mnoge od tih fotografija čuvaju se u galeriji slika i kasnije se koriste za druge projekte.

^ odl. 4 Kada se fotografije prave na ulici, Odeljenje za grafički dizajn često mora da traži dozvolu od gradskih vlasti i da pri tom navede koliko će ljudi učestvovati, koliko će se opreme koristiti i kakvo će se osvetljenje upotrebiti.