Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula — kao nijedan drugi časopis

Stražarska kula — kao nijedan drugi časopis

Stražarska kula ima veći tiraž od bilo kog drugog časopisa u svetu. Svako izdanje se štampa u više od 42 miliona primeraka. Odmah iza njega je Probudite se! s tiražem od 41 milion primeraka za svako izdanje. Oba časopisa izdaju Jehovini svedoci i uručuju ih ljudima u 236 zemalja i teritorija.

Kakav je slučaj s drugim časopisima? Prema Asocijaciji štampanih medija iz SAD na vrhu liste najprodavanijih časopisa je onaj koji objavljuje Američko udruženje penzionera, organizacija čija su ciljna grupa ljudi iznad 50 godina starosti. Taj časopis ima tiraž od preko 22,4 miliona primeraka. Nemački časopis ADAC Motorwelt se u proseku štampa u 14 miliona primeraka, a kineski časopis Gushi Hui u 5,4 miliona primeraka.

Što se tiče novina, najtiražnije su japanske novine Yomiuri Shimbun. Broj odštampanih primeraka redovno premašuje deset miliona.

Publikacije Svedoka nadmašuju druge časopise i po broju jezika na koje se prevode. Stražarska kula se prevodi na više od 190 jezika, a Probudite se! na više od 80. Poređenja radi, časopis Reader’s Digest prevodi se na 21 jezik, s tim što se njegov sadržaj razlikuje od zemlje do zemlje.

Za razliku od navedenih časopisa, Stražarska kula i Probudite se! štampaju se zahvaljujući dobrovoljnim prilozima, ne sadrže plaćene reklame i ne prodaju se.

Svrha časopisa Stražarska kula jeste da objasni biblijska učenja — i posebno ono što Pismo govori o Božjem Kraljevstvu. Ovaj časopis se štampa od 1879. Časopis Probudite se! bavi se opštim temama, kao što su priroda i nauka, s ciljem da izgradi veru u Stvoritelja. U njemu se takođe ističe kako vam Sveto pismo može na praktičan način pomoći u životu.