Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Vorvik: foto-galerija br. 1 (maj – avgust 2014)

Vorvik: foto-galerija br. 1 (maj – avgust 2014)

Jehovini svedoci grade svoje novo glavno sedište u Vorviku, u državi Njujork. Od maja do avgusta 2014, dosta su napredovali radovi na zgradi za održavanje vozila, zgradi s kancelarijama i službenim prostorijama i stambenim zgradama C i D. Ova foto-galerija prikazuje šta se dešavalo tokom tog aktivnog perioda.

Ovako će izgledati kompleks u Vorviku

  1. Zgrada za održavanje vozila

  2. Garaža za goste

  3. Zgrada Odeljenja za održavanje i garaža za stanare

  4. Stambena zgrada B

  5. Stambena zgrada D

  6. Stambena zgrada C

  7. Stambena zgrada A

  8. Zgrada s kancelarijama i službenim prostorijama

1. maj 2014. — Gradilište u Vorviku

Pogled iz pravca jugozapada prema jezeru Forest Sterling (Blu Lejk). U prvom planu vidi se izvođenje radova na podrumu stambene zgrade D. Bliže jezeru, pripremaju se betonski elementi za stambenu zgradu C.

14. maj 2014. — Izrada montažnih elemenata

Radnici sklapaju montažna kupatila za stanove. Sastoje se od metalnih profila, gipsanih zidova, vodovodnih i električnih instalacija, ventilacije i mesta za kadu. Kupatila će biti dovršena kada se montažni elementi postave u stanove.

22. maj 2014. — Zgrada za održavanje vozila

Vodoinstalateri rade u suterenu. Dok god traju radovi u Vorviku, u ovom delu će se posluživati obroci za oko 500 radnika, a u drugim delovima zgrade za još 300 radnika. Pred kraj radova, privremene trpezarije će biti uklonjene da bi se prostor pripremio za održavanje vozila.

2. jun 2014. — Zgrada za održavanje vozila

Grupa radnika nasipa posebno zemljište za zelene krovove. Zeleni krovovi, na kojima raste vegetacija, smanjuju potrošnju energije i zadržavaju i filtriraju kišnicu.

5. jun 2014. — Zgrada s kancelarijama i službenim prostorijama

Ovaj objekat će se sastojati od tri povezane zgrade ukupne površine 42 000 kvadratnih metara. Unajmljeni radnici postavljaju armaturu za stubove.

18. jun 2014. — Zgrada za održavanje vozila

Pomoću brenera, radnici postavljaju bitumenske trake na krov. Imaju sigurnosnu opremu koja ih čuva od pada.

24. jun 2014. — Stambena zgrada C

Postavljanje sistema za grejanje, hlađenje i ventilaciju. Otprilike trećinu Svedoka koji rade na projektu u Vorviku čine žene.

11. jul 2014. — Montgomeri, država Njujork

Ovaj objekat, površine 20 000 kvadratnih metara, u upotrebi je od februara 2014. Služi kao skladište i za izradu montažnih elemenata. U gornjem desnom uglu vide se montažna kupatila spremna za transport.

24. jul 2014. — Stambena zgrada C

Pogled sa severoistoka. U ovoj zgradi će stanovati oko 200 osoba koje će raditi u glavnom sedištu. Većina stanova će imati između 30 i 55 kvadratnih metara, malu kuhinju, kupatilo i terasu.

25. jul 2014. — Zgrada Odeljenja za održavanje i garaža za stanare

Priprema gradilišta. U gornjem levom uglu vidi se drobilica koja priprema iskopan kamen za kasniju upotrebu. Do kraja ovog projekta, na gradilištu u Vorviku biće iskopano oko 260 000 kubnih metara zemlje. Svakog dana se u proseku koriste 23 velika kipera.

30. jul 2014. — Zgrada za održavanje vozila

Na krovu se sadi vegetacija.

8. avgust 2014. — Gradilište u Vorviku

Pogled s krana u pravcu jugozapada na zgradu s kancelarijama. U donjem levom uglu vidi se završena garaža za goste, koja je svakog dana puna vozila radnika. Neki Svedoci putuju i po 12 sati u jednom smeru da bi dobrovoljno radili samo tri ili četiri dana.

13. avgust 2014. — Zgrada za održavanje vozila

Radovi na privremenoj trpezariji se privode kraju. Pomoću monitora (koji još nisu instalirani) i zvučnika koji vise s plafona radnici će moći da prate jutarnji biblijski program i druge duhovne pouke iz podružnice u Sjedinjenim Državama.

14. avgust 2014. — Zgrada s kancelarijama i službenim prostorijama

Izlivanje ploče za prizemlje. S desne strane, radnik pomoću vibratora za beton eliminiše vazduh uhvaćen u betonu i sabija malter u kompaktnu masu.

14. avgust 2014. — Zgrada s kancelarijama i službenim prostorijama

Električni vodovi u središtu zgrade preko kojih će biti izlivena betonska ploča.

14. avgust 2014. — Zgrada s kancelarijama i službenim prostorijama

Betonska ploča za prizemlje skoro je gotova. Ovo je do sada najveća količina betona upotrebljena u Vorviku i iznosi 540 kubnih metara. Beton se pravio u betonjerki na gradilištu, prebacivao pomoću osam kamiona s mešalicom i nalivao pomoću dve pumpe za beton. Izlivanje ploče je trajalo pet i po sati. Na sredini se vidi osnova za jedno od stepeništa u ovoj zgradi.

14. avgust 2014. — Stambena zgrada C

Izlivanje ograde na krovu. U pozadini se odvijaju početni radovi na stambenoj zgradi A.

15. avgust 2014. — Stambena zgrada C

Montažna kupatila se pomoću krana podižu na drugi sprat. U ovom projektu se dosta koriste montažni elementi, što rasterećuje gradilište i smanjuje troškove gradnje.

20. avgust 2014. — Stambena zgrada C

Izvođači radova postavljaju energetski efikasne betonske obloge. Obloge su već obojene, tako da ne moraju naknadno da se farbaju i lake su za održavanje. Brzo se postavljaju, što će doprineti da se radovi završe na vreme.

31. avgust 2014. — Gradilište u Vorviku

Pogled s jugozapada. U prvom planu se vidi postavljanje oplata za sledeći sprat u stambenoj zgradi D. U pozadini se vidi zgrada C, koja je skoro završena.