Vrati se na sadržaj

Velika Britanija: foto-galerija br. 4 (mart — avgust 2017)

Velika Britanija: foto-galerija br. 4 (mart — avgust 2017)

U ovoj foto-galeriji pogledajte kako su tekli radovi na izgradnji nove podružnice u Velikoj Britaniji u periodu od marta do avgusta 2017.

28. mart 2017. — Glavno gradilište

Istovar kabine sa staklenim prednjim delom pomoću dizalice. Ona će biti postavljena na izdignutu platformu za posetioce, u bezbedno ograđenom delu gradilišta. Centar za posetioce i ova platforma otvoreni su u maju 2017, a do avgusta je preko 17 000 posetilaca rezervisalo obilazak.

29. mart 2017. — Stambena zgrada F

Izvođači radova pomoću toranjskog krana premeštaju betonsku ploču na stambenoj zgradi F, prvoj zgradi koja će biti izgrađena. Pošto oko zgrada ima dovoljno prostora, ove ploče se mogu brzo pomerati bez potrebe da budu rastavljene.

7. april 2017. — Stambene zgrade

U isto vreme gradi se pet stambenih zgrada. Napred se vide izvođači radova kako vezuju armaturu pre izlivanja betona za temelj stambene zgrade B. U pozadini desno, vide se izvođači koji izlivaju beton za prizemlje zgrade D. U pozadini levo, toranjski kran postavlja betonski panel za okno lifta i stepenište u zgradi E.

19. april 2017. — Glavno gradilište

Uklanjanje viška plastike na spoju dve cevi hidranta. Cevi se spajaju zagrevanjem, a zatim se višak plastike uklanja i proverava se čvrstina i kvalitet spoja. Ukupno je postavljeno oko četiri kilometra cevi za hidrant.

25. april 2017. — Stambene zgrade

Čišćenje impregniranog kanala. Kanali služe da se voda skrene sa kolovoza i kišnica sprovede do jezera, čime se sprečavaju poplave.

28. april 2017. — Stambena zgrada F

Bračni par označava gde će biti zidovi hodnika.

5. maj 2017. — Stambene zgrade

Pogled iz vazduha na pet stambenih zgrada koje su u izgradnji. Do septembra su završeni betonski okviri, počeli su radovi na unutrašnjim zidovima zgrade F (pozadi desno), kao i gletovanje i krečenje u toj zgradi. U međuvremenu, započelo se sa postavljanjem spoljnih zidova i prozora na zgradi E (pozadi levo). Stambene zgrade B, C i D (napred) pripremaju se za zidarske radove, postavljanje električnih instalacija i skela.

18. maj 2017. — Prvo pomoćno gradilište

Robert Lusioni, pomoćnik u Odboru za izdavanje pri Vodećem telu i nadglednik Međunarodnog centra za projektovanje i gradnju, održao je ohrabrujuć biblijski govor. Međunarodni centar za projektovanje i gradnju nadgleda projektovanje i gradnju novih objekata podružnica i brine se o tome da sav posao bude obavljen efikasno i ekonomično.

25. maj 2017. — Glavno gradilište

Postavljanje betonskih ploča za objekat u kome će se nalaziti kotlarnica, kompjuterska i električna oprema. Na desnoj strani se vide radnici koji pomoću prenosive pumpe za beton izlivaju temelj za akustični zid koji će smanjiti buku koju proizvodi ova vrsta opreme.

7. jun 2017. — Stambena zgrada E

Pregledanje planova pre nego što radnici na podu označe mesta gde će biti postavljeni čelični profili.

13. jun 2017. — Stambena zgrada F

Postavljanje čeličnog profila za spoljne zidove.

22. jun 2017. — Stambena zgrada E

Postavljanje skele oko stambene zgrade E, čime se omogućava lakši pristup spoljnim zidovima.

11. jul 2017. — Stambena zgrada F

Premazivanje specijalnog zaštitnog sloja na tek postavljene prozore. Kada se osuši, taj premaz se pretvara u plastičnu foliju koja štiti staklo od oštećenja tokom gradnje i lako se uklanja kada više nije potrebna.

13. jul 2017. — Stambena zgrada F

Proveravanje pritiska u sistemu podnog grejanja u sobama. Kada se naprave sve potrebne izmene, preko cevi će biti izliven završni sloj betona.

19. jul 2017. — Glavno gradilište

Sečenje dela travnatog prekrivača ispred glavnog ulaza. Ovaj prekrivač sprečava širenje korova, čime se smanjuje vreme i trud koji su potrebni za održavanje zelenih površina pored prometnog auto-puta.

1. avgust 2017. — Zgrada s kancelarijama

Pomoću GPS opreme, radnik određuje mesto gde će se nalaziti ulaz u kompleks kancelarija, označava ga kočićem, koji zatim farba kako bi bio jasno vidljiv. Tu će se nalaziti i kuhinja, kao i prostor koji će se koristiti kao trpezarija i sala. U pozadini se vide stambene zgrade.

8. avgust 2017. — Stambene zgrade

Bračni par priprema betonsku oplatu za rezervoar koji je deo sistema za odvod vode. U pozadini se vide stambene zgrade E i F. Zgrade su zaštićene plastičnom ceradom kako bi radovi mogli da se nastave i tokom zimskih meseci.

9. avgust 2017. — Glavno gradilište

Novi radnik uči da koristi vakuumsku dizalicu. Ona se koristi kako bi se prenosili i postavljali ivičnjaci teški oko 70 kilograma. Kad se postave na ispravno mesto, sa obe strane se izliva beton kako bi se fiksirali.

16. avgust 2017. — Glavno gradilište

Jedan radnik pazi da priključak ostane pod ispravnim uglom dok se cev za vodu postavlja na mesto. Za potrebe nove podružnice postavljeno je oko pet kilometara cevi za vodu.

22. avgust 2017. — Stambena zgrada F

Sečenje cigala pomoću cirkulara. Ivice fasada će biti ukrašene posebnom šarom od cigala, poznatom kao holandski slog. Za to će biti potrebno ukupno 300 000 cigli.