Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Velika Britanija: foto-galerija br. 1 (januar — avgust 2015)

Velika Britanija: foto-galerija br. 1 (januar — avgust 2015)

Jehovini svedoci u Velikoj Britaniji sele svoju podružnicu iz Mil Hila, u Londonu, u predgrađe Čelmsforda u Eseksu, 70 kilometara istočno od Londona. Od januara do avgusta 2015, volonteri su osposobili pomoćna gradilišta kako bi sve bilo spremno za početak radova.

23. januar 2015. — Glavno gradilište

Uz dozvolu lokalnih vlasti, volonteri su raščistili palo drveće kako bi se oslobodio prostor za daljnje radove. Vodili su računa da to učine pre nego što ptice počnu da se gnezde. Iverje su iskoristili za pešačke staze, a debla će iskoristiti kasnije tokom gradnje.

30. januar 2015. — Privremena trpezarija

Električar postavlja utičnice za monitore u nekadašnjem motelu. Taj objekat je pretvoren u kuhinju i trpezariju. Monitori će omogućiti volonterima da prate programe poput jutarnjeg biblijskog programa i razmatranja Stražarske kule u Betelu.

23. februar 2015. — Glavno gradilište

Volonteri postavljaju zaštitnu ogradu koja će se nalaziti oko većeg dela gradilišta. Pošto se gradilište nalazi usred prirode, preduzete su mere kako bi se što manje uticalo na životinjski svet. Na primer, ograda je postavljena na oko 20 centimetara od zemlje kako bi jazavci noću nesmetano mogli da prolaze.

23. februar 2015. — Glavno gradilište

Izgradnja privremenog puta koji će povezivati glavno gradilište s pomoćnim gradilištem gde su smešteni volonteri.

5. mart 2015. — Glavno gradilište

Pogled iz vazduha, sa istočne strane, na završen privremeni put. U gornjem desnom uglu vidi se glavno gradilište do kog vodi privremeni put. Objekti u donjem levom uglu pretvoreni su u stanove za volontere. Dodatne stambene jedinice biće postavljene u neposrednoj blizini.

20. april 2015. — Smeštajne jedinice

Jedan član Vodećeg tela, s još jednim predstavnikom glavnog sedišta Jehovinih svedoka, posetio je tim za gradnju. Kasnije te sedmice, održan je poseban sastanak koji je emitovan u svim Dvoranama Kraljevstva u Velikoj Britaniji i Irskoj. Na njemu je objavljeno da je prethodno veče Gradsko veće Čelmsforda dalo dozvolu da se započne s radovima.

13. maj 2015. — Prvo pomoćno gradilište

Volonteri postavljaju zaštitu između dva velika hrasta. Ovaj poseban prelaz će povezivati prvo pomoćno gradilište s glavnim gradilištem i sprečiti da se ošteti korenje drveća prilikom prolaska teških mašina i vozila.

21. maj 2015. — Smeštajne jedinice

Članovi tima za postavljanje temelja kopaju kanale u koje će postaviti neophodne cevi za privremene smeštajne jedinice. U pozadini se vide prvih 50 takvih jedinica koje će volonteri koristiti tokom projekta.

16. jun 2015. — Smeštajne jedinice

Vodoinstalater postavlja vodovodne cevi u jednoj smeštajnoj jedinici.

16. jun 2015. — Smeštajne jedinice

Pogled iz vazduha, sa istočne strane, na postavljene smeštajne jedinice. Ispred se vide temelji na koje će se postaviti dodatne jedinice. Sleva se vide objekti, gde se nalazi i trpezarija za volontere. U daljini se vidi mesto gde će biti izgrađena nova podružnica.

16. jun 2015. — Smeštajne jedinice

Spajanje optičkog kabla u telekomunikacionoj sobi. Mreža kompjutera i pristup internetu bili su neophodni od samog početka projekta kako bi se sve aktivnosti dobro organizovale i omogućio kontakt s drugim podružnicama i glavnim sedištem.

6. jul 2015. — Glavno gradilište

Unajmljeni radnik pomoću GPS uređaja proverava teren pre kopanja radi arheološkog ispitivanja. Iskopavanjem kanala, arheolozi proveravaju teren pre početka radova. Iako su obližnji Čelmsford izgradili Rimljani, ni u jednom od 107 kanala iskopanih u prvoj fazi arheoloških procena nije pronađen neki značajan arheološki ostatak.

6. jul 2015. — Prvo pomoćno gradilište

Sečenje okvira za vrata. Neki objekti na prvom pomoćnom gradilištu su renovirani i pretvoreni u radionice. Tu će se nalaziti i privremene kancelarije i druge pomoćne prostorije.

6. jul 2015. — Prvo pomoćno gradilište

Utovar zemlje za nasipanje.

7. jul 2015. — Glavno gradilište

Pogled na gradilište od 34 hektara i na njegovu okolinu. Obližnji glavni put (ne vidi se na slici) povezuje gradilište s lukama, aerodromima i Londonom.

23. jul 2015. — Glavno gradilište

Raščišćavanje terena, za šta su unajmljeni preduzimači.

20. avgust 2015. — Prvo pomoćno gradilište

Kran od 60 tona spušta delove kontejnera. Ispred se vide temelji za druge kontejnere koji će biti postavljeni. U njima će se nalaziti kancelarije za nadgledanje radova.

Saznajte više

KO DANAS VRŠI JEHOVINU VOLJU?

Koja je uloga podružnica Jehovinih svedoka?

Sve naše podružnice su otvorene za posetioce. Srdačno vas pozivamo da dođete.