Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Nova Kongresna dvorana usred amazonske prašume

Nova Kongresna dvorana usred amazonske prašume

Usred amazonske prašume nalazi se prelepa Kongresna dvorana Jehovinih svedoka. Veći deo imanja od 52 hektara, koje se nalazi severno od grada Manausa, u Brazilu, prekriven je gustom šumom. Raznobojni makao papagaji, tukani i druge ptice oglašavaju se sa krošnji kupuasua, veličanstvenih brazilskih oraha i angelim pedra drveća. Zašto je Kongresna dvorana izgrađena na tom mestu?

Grad Manaus, koji se nalazi 1 450 kilometara od ušća Amazona, ima skoro dva miliona stanovnika. Nova dvorana može da primi oko 7 000 Svedoka iz Manausa i okolnih gradova, kao i naselja duž Amazona i njegovih pritoka. Najudaljeniji grad, Sao Gabrijel da Kašoeira, nalazi se preko 800 kilometara zapadno od Manausa. Da bi prisustvovali pokrajinskom sastanku ili kongresu u ovoj dvorani, neki Svedoci putuju čamcima tri dana.

Gradnja Kongresne dvorane usred Amazonije bila je težak zadatak. Trebalo je dopremiti 13 kontejnera građevinskog materijala od luke Santos, u Sao Paulu, duž brazilske obale i zatim uzvodno Amazonom do gradilišta.

Ovo je 27. kongresna dvorana u Brazilu. U nedelju, 4. maja 2014, na program posvećenja ove dvorane došlo je 1 956 osoba. Mnogi su bili oduševljeni jer su prvi put prisustvovali sastanku u jednoj kongresnoj dvorani.

Prisutni su mogli da slušaju, ali i da vide govornika. To je velika promena, jer su ranije veći skupovi održavani na mestima na kojima mnogi nisu mogli da vide ni podijum, a kamoli govornika. Jedan Svedok je izjavio: „Godinama dolazim na kongrese, ali nikada nisam mogao da gledam biblijsku dramu. Mogao sam samo da je čujem.“ Sada svi mogu da vide šta se dešava na podijumu.