Vrati se na sadržaj

Dvorane Kraljevstva za milion Svedoka

Dvorane Kraljevstva za milion Svedoka

Jehovini svedoci su u periodu od 1999. do 2015. izgradili preko 5 000 Dvorana Kraljevstva u Srednjoj Americi * i Meksiku. Budući da na tom području ima milion Svedoka i onih koji posećuju naše sastanke, treba izgraditi još preko 700 Dvorana Kraljevstva.

Jehovinim svedocima na ovom području ranije nije bilo tako lako da izgrade dvorane u kojima će održavati svoje sastanke. Na primer, u Meksiku se većina Svedoka sastajala u privatnim domovima. Zašto? Jedan razlog je bio taj što po zakonu, koji je dugo bio na snazi, verske zajednice nisu mogle da poseduju imovinu. Međutim, tokom 1990-ih zakon se promenio i Jehovini svedoci su počeli s gradnjom velikog broja Dvorana Kraljevstva. Pa ipak, i dalje su bili potrebni meseci da bi se izgradila jedna dvorana.

Ubrzani napredak

Proces gradnje je ubrzan od 1999. kada su Grupe za gradnju Dvorana Kraljevstva počele da rade u okviru novog programa gradnje u zemljama sa ograničenim sredstvima, što se odnosilo i na Meksiko i sedam država u Srednjoj Americi. Od 2010. podružnica u Meksiku nadgleda radove na celom ovom području.

Izgradnja dvorana u izolovanim područjima zahteva poseban trud. Na primer, oni koji su radili na izgradnji jedne Dvorane u Panami morali su da putuju čamcem duž obale oko tri sata da bi došli do gradilišta. U meksičkoj državi Čiapas, grupa za gradnju je na jedno udaljeno gradilište morala da doprema građevinski materijal malim avionom.

Značaj novih Dvorana Kraljevstva

Čak i oni koji nisu Svedoci često veoma pozitivno reaguju kada čuju da se u njihovom mestu gradi Dvorana Kraljevstva. Primera radi, jedan čovek iz Hondurasa je rekao da pre nego što su Svedoci izgradili Dvoranu Kraljevstva na području gde on živi, neki su želeli da na tom zemljištu naprave noćni klub. Njemu se to nije dopadalo. Zato se veoma obradovao kada su mu Jehovini svedoci rekli da će tu podići Dvoranu Kraljevstva.

U mnogim mestima ljudi su zadivljeni marljivošću radnika. Jedan čovek iz Gvatemale je rekao. „U našoj kulturi je uobičajeno da žene rade samo u kuhinji. Ali ovde žene rade isto što i muškarci. Zadivljujuće je videti kako žene spajaju čelične konstrukcije. To je stvarno neverovatno!“ Neke komšije su čak donosile radnicima hranu i osveženje.

Mnogima se sviđa i izgled naših Dvorana Kraljevstva. Jedan inženjer u Nikaragvi rekao je gradonačelniku jednog grada da je tamošnja Dvorana Kraljevstva predivna zgrada izgrađena od najboljih materijala. On je u stvari rekao da je kvalitetnija od bilo koje druge zgrade u gradu.

Naravno, Jehovinim svedocima je veoma drago kada imaju prigodna mesta za sastajanje. Primetili su da oni koji proučavaju Bibliju radije dolaze na sastanke kada se izgradi nova Dvorana Kraljevstva. Pripadnici jedne skupštine u Meksiku pomagali su grupi za gradnju da izgradi jednu Dvoranu i svoju zahvalnost izrazili su sledećim rečima: „Zahvalni smo Jehovi što smo imali priliku da gradimo Dvoranu Kraljevstva koja će donositi slavu i čast njegovom imenu.“

^ odl. 2 Mala enciklopedija Prosveta kaže da Srednja Amerika obuhvata države Gvatemalu, Belize, Honduras, Salvador, Nikaragvu, Kostariku i Panamu.