Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Ohrabrenje na Tur de Fransu

Ohrabrenje na Tur de Fransu

Od 2. do 24. jula 2016, održana je 103. Tur de Frans, najpoznatija biciklistička trka na planeti. Atmosfera je bila napeta jer je prethodne godine u Francuskoj, u nekoliko terorističkih napada, život izgubilo više od 100 ljudi. Zatim je u Nici, tokom državnog praznika 14. jula 2016, jedan terorista kamionom uleteo u grupu ljudi dok su posmatrali vatromet. U tom napadu je stradalo 86 ljudi, a bilo je i mnogo ranjenih.

Pošto je narod Francuske bio u strahu i žalosti, Jehovini svedoci su želeli da im pruže nadu i utehu. Zato su postavili kolica sa literaturom na mestima duž rute kojom se trka odvijala. Više od 1 400 Svedoka učestvovalo je u ovoj akciji, podelivši preko 2 000 primeraka biblijske literature onima koji su tražili odgovore na najvažnija životna pitanja.

Ima vas svuda!

Navijači koji su pratili bicikliste od grada do grada bili su iznenađeni što su videli Jehovine svedoke na tako mnogo lokacija. Članovi uprave Tur de Fransa više puta su pohvalili Svedoke za dobru organizaciju. Rekli su: „Izgleda kao da vas ima svuda, na svakoj etapi trke!“ Mnogi posmatrači trke rekli su: „I Jehovini svedoci su tu!“ Nekoliko dana od početka trke, jedan vozač autobusa ljubazno je odbio ponuđeni traktat, rekavši da je dobio već četiri.

Fascinirani stalnim prisustvom Svedoka, neki su prvi put uzeli literaturu s kolica. To je učinio i jedan čovek koji radi na jednom sportskom kanalu. On se setio da je video Svedoke i na trci održanoj prethodne godine. Ove godine je odlučio da priđe kolicima i uzme knjigu Tajna porodične sreće jer je to nešto što ga zanima. Nakon što je u svom kombiju pročitao jedan deo knjige, razgovarao je sa svojim kolegama o kolicima s literaturom, nakon čega su i oni uzeli publikacije o raznim temama.

Nada i poverenje

Neki koji su prisustvovali trci potražili su Jehovine svedoke i razgovarali s njima o onome što ih muči. Jedna devojka je rekla da se osećala beznadežno i da je tog dana čak razmišljala da se ubije tako što bi se bacila pod voz. Ali nakon što je saznala da Biblija obećava mirnu budućnost pod Božjim Kraljevstvom, osećala se bolje i rešila je da ne okonča svoj život. Jedna druga žena je Svedocima rekla: „Samo nastavite tako!“

Jedan čovek sa štakama priznao je da je ranije bio sumnjičav prema nepoznatima, ali je prihvatio pomoć jedne skromno obučene gospođe koja se predstavila kao Jehovin svedok. Rekao je: „Hvala vam na vašem osmehu i na tome kako ste obučeni. Ulivate mi poverenje.“