Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Sprečeni pokušaji samoubistva

Sprečeni pokušaji samoubistva

DOK su propovedala od kuće do kuće, dva Jehovina svedoka su pokucala na jedna vrata. Otvorio je čovek koji je bio veoma uznemiren. Iza njega se video konopac koji je visio iznad stepenica.

Čovek ih je pozvao unutra i oni su ga pitali zbog čega je konopac tamo. Rekao je da je hteo da se obesi, ali kada je čuo da je neko na vratima odlučio je da ih otvori još taj put. Svedoci su razgovarali s njim i zatim zajedno otišli kod doktora koji mu je pružio pomoć.

Ova priča je objavljena u jednim belgijskim novinama. Međutim, to nije jedini slučaj da su Jehovini svedoci sprečili neku osobu da izvrši samoubistvo. Slede slične priče iz drugih delova sveta.

Jedna žena iz Grčke je napisala: „Pala sam u tešku depresiju jer me je partner mnogo razočarao. Osećala sam toliki bol da sam odlučila da sebi oduzmem život. Već sama pomisao na samoubistvo donosila mi je olakšanje — jednostavno sam želela da bol prestane.

Međutim, žena je potražila lekarsku pomoć. Ubrzo nakon toga, stupila je u kontakt sa Svedocima, počela da proučava Sveto pismo i da dolazi na sastanke. Ona je napisala: „Braća i sestre su mi pružili nesebičnu ljubav koja mi je nedostajala sve ove godine [...] Stekla sam prave prijatelje kojima mogu da verujem. Osećam mir i radost i nisam zabrinuta za budućnost.

Jedna Svedokinja iz Engleske piše: „Kada me je jedna poznanica pozvala, bila je očajna i rekla mi je da će te noći okončati život. Koristeći misli iz jednog članka objavljenog u časopisu Probudite se! od maja 2008, koji govori da samoubistvo nije rešenje, razgovarala sam s njom i pročitala joj neke utešne misli iz Svetog pisma. Uprkos problemima koje ima, ona više ne želi da sebi oduzme život.

Majkl iz Gane, koji je Jehovin svedok, razgovarao je na poslu s jednom mladom ženom koja je prodavala robu. Jednog dana, Majkl je primetio da je žena potištena i upitao ju je za razlog.

Ona je rekla da želi da se ubije jer ju je muž ostavio i našao drugu ženu. Majkl ju je utešio i dao joj je dve knjige koje se temelje na Svetom pismu. Zahvaljujući onome što je saznala, odustala je od samoubistva. Nastavila je da proučava Sveto pismo i sada je Jehovin svedok.

Jedne novine u Sjedinjenim Državama su objavile da je jedan mladi Svedok, dok je bio u službi propovedanja, primetio parkiran automobil sa upaljenim motorom.

Taj mladić je rekao: „Video sam da je na auspuh bilo stavljeno crevo. Drugi kraj creva je bio ubačen u auto kroz prozor koji je bio oblepljen trakom.

„Požurio sam prema autu i kada sam provirio kroz prozor, video sam uplakanu ženu koja je bila okružena gustim dimom. Povikao sam: ’Šta to radite?‘

„Kada sam krenuo da otvorim vrata, ugledao sam troje male dece na zadnjem sedištu. Otvorio sam vrata i žena je rekla: ’Moram da idem! Moram da idem! Moram da povedem decu sa sobom.‘

„Rekao sam joj: ’Molim vas, nemojte to da radite, to nije rešenje!‘

„Ona je odgovorila: ’Moram da idem na nebo. Moram da povedem decu sa sobom.‘

„Tada sam kleknuo i u suzama joj ponovo rekao: ’Molim vas, nemojte to da radite.‘ Zatim sam ustao, obuhvatio je rukom i polako izvukao iz auta.

„U tom trenutku, žena je povikala: ’Spasite mi decu!‘

„Deca su ispružila ručice k meni. Devojčice su imale četiri i pet godina, a dečak dve. Mirno su sedeli na zadnjem sedištu, ne sluteći da bi za kratko vreme bili mrtvi.

„Kada su svi bili napolju, ugasio sam auto. Zatim smo seli na jedan kameni zid i ja sam rekao: ’Pričajte sa mnom.‘ “

Život je za Jehovine svedoke dragoceni dar od Stvoritelja. Oni širom sveta nastoje da pruže utehu onima čiji su voljeni izvršili samoubistvo, kao i da pruže pomoć osobama koje su pokušale da sebi oduzmu život.