Jedna humanitarna organizacija iz Velike Britanije dodelila je 2014. Dajaninu nagradu desetogodišnjem Hjugu zato što je pomagao učenicima iz svoje škole da izađu na kraj s maltretiranjem.

Hjugo je rekao: „Ovu nagradu sam dobio zahvaljujući poučnoj animaciji Kako bez pesnica pobediti nasilnika. Zbog onoga što sam naučio na veb-sajtu jw.org, postao sam pravi borac protiv maltretiranja u školi.“

„Mladi širom sveta svakog dana doživljavaju maltretiranje [...] Ipak, možeš preduzeti nešto povodom toga.“ (Kako bez pesnica pobediti nasilnika)

Hjugo je prvo pustio animaciju svojim nastavnicima. Pošto im se veoma dopala, pobrinuli su se da svi učenici imaju pristup veb-sajtu jw.org. Mnogi đaci između osam i deset godina iz Hjugove škole sada redovno posećuju taj veb-sajt. Oni kažu da im je sajt pomogao da se izbore s mnogim problemima, kao što je maltretiranje u školi. Tamo su pronašli i praktične odgovore na razna pitanja, na primer: Ko je pravi prijatelj?

Animacije koje koriste mladima

U jednoj drugoj školi u Velikoj Britaniji, osmogodišnji Elajdža je trpeo maltretiranje. Sa svojom porodicom je pažljivo pogledao animaciju Kako bez pesnica pobediti nasilnika. Vežbali su šta bi mogao da kaže i uradi kada ga neko napadne. Elajdža je tako stekao samopouzdanje da bi se izborio s tim problemom. Kasnije, tokom sedmice koja je bila posvećena borbi protiv maltretiranja u školi, Elajdžin razredni je celoj školi prikazao animaciju.

Naravno, maltretiranje u školi se ne dešava samo u Velikoj Britaniji. To je problem koji je prisutan u celom svetu, a ova animacija pomaže svim mladima.

Desetogodišnja Ajvi iz Sjedinjenih Država bojala se jedne devojčice koja ju je maltretirala. Nakon što je Ajvi odgledala animaciju Kako bez pesnica pobediti nasilnika, skupila je hrabrost da preduzme nešto. Takođe je razgovarala i sa učiteljem, koji joj je pomogao da reši problem. Ta devojčica joj se izvinila i sada se njih dve lepo slažu.

Jehovinim svedocima je stalo do dobrobiti mladih. I dalje ćemo pružati praktične savete koji im mogu pomoći da izađu na kraj sa svakodnevnim problemima, kao što je maltretiranje u školi.