Veoma obilne kiše u junu 2013. prouzrokovale su izlivanje reka u Srednjoj Evropi. U Mađarskoj, Dunav je duž skoro celog toka dostigao najviši zabeleženi nivo.

Zbog hitnosti situacije, vlasti su zamolile mađarsku podružnicu Jehovinih svedoka za pomoć kako bi se sprečila šteta od poplave. Podružnica je odmah pozvala skupštine koje se nalaze pored Dunava da se pridruže akciji odbrane od poplave koju su organizovale lokalne vlasti.

Odaziv skupština je bio odličan. Tokom narednih dana, više od 900 Svedoka iz 72 skupštine pomagalo je oko ojačavanja nasipa duž reke. Nosili su bedževe na kojima je pisalo „Jehovini svedoci“, njihovo ime i naziv grada iz kog dolaze.

U jednom gradu, predstavnik Crvenog krsta u Mađarskoj poslao je jednoj skupštini sledeću poruku: „Dugujemo vam zahvalnost i poštovanje, budući da nemamo često priliku da vidimo takvo jedinstvo i spremnost na saradnju — da ne spominjem koliki ste put prevalili da biste došli! U svom gradu s ponosom govorim o vašem izvanrednom primeru!“

Predsednik jedne organizacije za humanitarnu pomoć, koji je i član Mađarskog parlamenta, poslao je pismo našoj podružnici u kom je zahvalio Svedocima za odličnu podršku.