Vrati se na sadržaj

Natpis „Watchtower“ — dugogodišnji simbol Bruklina

Natpis „Watchtower“ — dugogodišnji simbol Bruklina

Danju i noću, više od 40 godina, 4,6 metara visoka crvena slova na vrhu glavnog sedišta Jehovinih svedoka bila su uobičajen prizor za stanovnike Njujorka, a mnogima od njih siguran oslonac za tačno vreme i temperaturu.

Eboni, koja može videti natpis iz svog stana u Bruklinu, rekla je: „Lepo je kad možete da pogledate kroz prozor i vidite tačno vreme i temperaturu pre nego što krenete na posao. To mi pomaže da uvek stignem na vreme i da se obučem u skladu s vremenskim prilikama.

Da li će natpis s tačnim vremenom i temperaturom biti tu i narednih 40 godina? Verovatno ne. Pošto Jehovini svedoci planiraju da glavno sedište presele na sever države Njujork, tu odluku će doneti budući vlasnici zgrade.

Pre više od 70 godina, prvobitni natpis je postavio prethodni vlasnik zgrade. Nakon što su 1969. kupili ovaj objekat, Jehovini svedoci su promenili njegov izgled u sadašnji.

Natpis zahteva redovno održavanje. Nekoliko generacija mladih ljudi radili su na tome i uvek bili spremni da izvrše potrebne popravke.

Jedan radnik koji je bio u noćnoj smeni priseća se: „Jedno veče nas je pozvao urednik televizijskih vesti. Zvao nas je da nam kaže da sat iznad natpisa kasni 15 sekundi. Želeo je da ga podesimo kako bi mogao da ga prikaže u svom programu te noći. Ubrzo je pospani tehničar bio na licu mesta.

Da bi bio efikasniji i tačniji, natpis je modifikovan nekoliko puta. Od sredine 1980-ih, na ekranu koji je naizmenično pokazivao tačno vreme i temperaturu prema Farenhajtu, može se videti i temperatura u celzijusima.

Zatim su 2009. nepraktične neonske sijalice koje su osvetljavale natpis zamenjene crvenim diodama, koje su pouzdanije i godišnje prave uštedu od preko 4 000 američkih dolara u troškovima održavanja. Danas ovaj natpis troši samo delić energije koja je nekada za to bila potrebna.