Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Reorganizacija u podružnicama Jehovinih svedoka

Reorganizacija u podružnicama Jehovinih svedoka

Od septembra 2012, više od 25 podružnica Jehovinih svedoka preseljeno je u veće podružnice.

Pored toga, osnovane su nove podružnice u Srbiji i Makedoniji. Ove promene su učinjene iz dva osnovna razloga.

1. Tehnologija je pojednostavila rad

Poslednjih godina, napreci u komunikaciji i štamparskoj tehnologiji uticali su na smanjenje osoblja u nekim podružnicama. S manje ljudi u većim podružnicama, oslobođen je prostor za smeštaj onih koji su radili u manjim podružnicama u drugim zemljama.

Sada u tim većim podružnicama radi više iskusnih Svedoka koji brinu o biblijskom obrazovnom delu. Na primer, propovedanje u Kostariki, Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu, Nikaragvi i Panami sada nadgleda meksička podružnica. Zbog toga su podružnice u ovih šest zemalja zatvorene.

Četrdeset Svedoka iz ovih šest podružnica prešlo je u meksičku podružnicu. Oko 95 članova osoblja ostalo je u svojoj zemlji i sada su punovremeni objavitelji.

Neki iz tih zemalja Srednje Amerike počeli su da rade u prevodilačkim kancelarijama koje nadgleda meksička podružnica. Na primer, u Panami oko 20 Svedoka prevode naše publikacije na jezike starosedelaca. U bivšem predstavništvu u Gvatemali, 16 Svedoka prevodi publikacije na četiri lokalna jezika. Zahvaljujući organizacionim promenama, broj članova u podružnicama u Srednjoj Americi smanjen je sa 300 na oko 75.

2. Više Svedoka se može posvetiti propovedanju

Zahvaljujući reorganizaciji, sposobni objavitelji koji su ranije radili u malim podružnicama sada se mogu usredsrediti na propovedanje dobre vesti.

Jedan takav Svedok iz Afrike je napisao: „Trebalo mi je nekoliko meseci da bih se privikao na nove životne okolnosti. Međutim, to što sam svakog dana u službi pričinjava mi veliku radost i donelo mi je neopisive blagoslove. Trenutno proučavam Bibliju sa 20 osoba, a neki od njih dolaze i na skupštinske sastanke.