Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Pet decenija farme u Volkilu

Pet decenija farme u Volkilu

Otprilike 145 kilometara severno od Njujorka, blizu seoceta Volkil, nalazi se farma koja je imala važnu ulogu u međunarodnom biblijskom obrazovnom delu Jehovinih svedoka. Prvo imanje koje je postalo deo ove farme kupljeno je pre 50 godina, tačnije 2. januara 1963.

Dejvid Voker, Jehovin svedok koji od samog početka služi u Volkilu, objašnjava: „Osoblje glavnog sedišta Jehovinih svedoka u Bruklinu bilo je sve veće, tako da je bilo potrebno obezbediti im hranu uz što manje troškove. Drugo imanje u unutrašnjosti države Njujork, koje su koristili Jehovini svedoci, bilo je na šest do osam sati vožnje od Bruklina. Do Volkila je trebalo samo dva sata. Zato je to mesto potpuno odgovaralo našim potrebama.“ S vremenom su Jehovini svedoci na ovoj farmi uzgajali voće, povrće, živinu, svinje i goveda, a proizvodili su i mlečne proizvode. Kasnije su kupili još neka imanja.

Tokom jedne decenije, zbog porasta broja Jehovinih svedoka u svetu, došlo je do zanimljivih promena u Volkilu. Osim proizvodnje doslovne hrane, počelo se i s proizvodnjom duhovne hrane, to jest literature koja se koristi u simboličnoj žetvi o kojoj je Isus govorio (Matej 9:37; Luka 10:2; Jovan 4:35, 36). Evo samo nekih poslova koji se obavljaju u Volkilu.

Štampanje. Sredinom 20. veka, veći deo biblijske literature štampao se u Bruklinu. Pošto je potražnja bila sve veća, bruklinska štamparija nije mogla da proizvede dovoljnu količinu literature. Zato su Jehovini svedoci 1973. izgradili štampariju i u Volkilu. Otada su objekti u kojima se obavlja štampanje prošireni nekoliko puta, od kojih je poslednji put bio 2004. godine.

Kompjuterska tehnologija. Tim Jehovinih svedoka je 1979. počeo da pravi nov kompjuterski sistem, sada poznat kao MEPS. On omogućava da biblijska literatura izlazi na preko 600 jezika.

Obrazovanje. Biblijska škola Galad je 1988. premeštena iz Bruklina u Volkil, gde je obuka misionara počela 17. oktobra. Zatim je u aprilu 1995. škola preseljena u Obrazovni centar Jehovinih svedoka u Patersonu.

Tokom proteklih pet decenija, na farmi je bilo raznih promena u poslovima i načinu rada. I dalje se ulaže trud da bi se Jehovinim svedocima koji služe u objektima podružnice u Sjedinjenim Državama obezbedila kvalitetna hrana.

Jehovini svedoci u Volkilu sada grade nove kancelarije, stanove i pomoćne objekte. Takođe renoviraju postojeće objekte. Zahvaljujući svemu tome, na farmi u Volkilu će se i dalje proizvoditi duhovna hrana za sve više novih Jehovinih svedoka u ovom delu sveta.

Dejvid Voker takođe kaže: „Veoma mi je drago što sam tokom proteklih 50 godina mogao da posmatram napredak u Volkilu. Proširivanje ovih objekata doprinelo je da se biblijska poruka prenosi velikom broju ljudi širom sveta.“

Saznajte više

GRAÐEVINSKI PROJEKTI

Građevinski projekti u Volkilu i Vorviku napreduju

Dva značajna građevinska projekta Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Državama napreduju zahvaljujući marljivom radu volontera iz svih delova ove zemlje.