Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Farma koja hrani milione

Farma koja hrani milione

Pre 40 godina, 2. februara 1973, u Volkilu su postavljene nove štamparske prese za štampanje časopisa Stražarska kula i Probudite se!

Jehovini svedoci su deset godina pre toga tamo kupili imanje na kom su počeli da proizvode hranu za osoblje iz glavnog sedišta u Bruklinu, u državi Njujork. Nakon tih deset godina, oni su na tom imanju počeli da proizvode i duhovnu hranu (Matej 24:45-47).

Farma podružnice početkom 1970-ih, Volkil, država Njujork

Tadašnji nadglednik štamparije Filip Vilkoks priseća se prvog dana kada je štamparija počela da radi: „Trebalo nam je oko mesec dana za montiranje rotacionih presa velike brzine koje koriste ogromne rolne papira. Kada su prese bile spremne, testirali smo ih. Uskoro smo imali nekoliko hiljada časopisa. Poslali smo ih u našu štampariju u Bruklinu, odakle su bili otpremljeni u skupštine. Nismo hteli da ijedan časopis propadne.“

Jehovini svedoci su otvorili ovu štampariju zato što štamparija u Bruklinu nije mogla da proizvede dovoljno literature. Do početka 1970-ih, potražnja za biblijskom literaturom premašivala je dnevnu proizvodnju, tako da je u bruklinskoj štampariji uvedena noćna smena.

Gore: Montiranje prve štamparske prese M.A.N. u Volkilu, januar 1973. Dole: Stavljanje papira na štamparsku presu M.A.N.

Kada je prvi objekat za štampariju u Volkilu bio završen, u njemu su se nalazile četiri štamparske prese, skladišni prostor i Dvorana Kraljevstva. Međutim, pre nego što je ova štamparija počela da radi punim kapacitetom, krenulo se sa gradnjom drugog, većeg objekta. Potražnja za biblijskom literaturom bila je toliko velika da je u taj drugi objekat, čak i pre nego što je završen, postavljeno još šest štamparskih presa.

Tokom godina, štamparska tehnologija je napredovala i potražnja za biblijskom literaturom je bivala sve veća. Da bismo se prilagodili tim promenama, nekoliko puta smo morali da nabavimo novu štamparsku opremu i da proširimo štampariju u Volkilu. Ofset prese velike brzine su 1980-ih zamenile zastarelu štamparsku opremu.

Bruklinska štamparija je 2004. zatvorena i tad su se prvi put knjige štampale u Volkilu. Zatim je 2010. štampanje časopisa premešteno u kanadsku podružnicu Jehovinih svedoka. Nove štamparske prese koje se tamo nalaze mogu odštampati 200 000 časopisa svakog sata.

Gore: Pripremanje tabaka za uvezivanje u Volkilu, 2005. Dole: Farma podružnice, Volkil, država Njujork, 2013.

Danas u automatizovanoj i savremenoj štampariji u Volkilu radi oko 280 dobrovoljaca. Prošle godine je u njoj odštampano preko 17 miliona knjiga i Biblija. Osim štamparija u Volkilu, Kanadi i Meksiku, Jehovini svedoci imaju još 12 štamparija. One se nalaze u Aziji, Australiji, Africi, Evropi i Južnoj Americi i proizvode literaturu koja zadovoljava duhovne potrebe miliona ljudi (Matej 5:3).