Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Dani otvorenih vrata na „Steni“

Dani otvorenih vrata na „Steni“

Jehovini svedoci širom sveta imaju 15 štamparija. Jedna od njih nalazi se u srednjoevropskoj podružnici, u nemačkom gradiću Selters, u području koje se zove Štajnfels, što na nemačkom znači „stena“.

Od 23. do 25. maja 2014, u srednjoevropskoj podružnici održani su dani otvorenih vrata pod nazivom „30 godina u Seltersu“, jer je ova podružnica zvanično počela s radom 21. aprila 1984. Pozvane su komšije, poslovni ljudi i predstavnici lokalnih vlasti.

Više od 3 000 gostiju obišlo je naše objekte. „Poseta podružnici Jehovinih svedoka uvek je poseban doživljaj“, izjavio je predsednik opštine, koji skoro 30 godina radi u gradskoj upravi. On je rekao: „Još uvek sam oduševljen kojom je brzinom, od 1979. do 1984, završena podružnica u Štajnfelsu.“

Neke zanimljivosti

Jedna izložba je nazvana „Jehovine sluge u Srednjoj Evropi“. Posetioci su saznali nešto više o 120 godina postojanja Svedoka u ovom području. Ova izložba je sada stalna postavka.

Druga izložba prikazuje retke i vredne primerke Biblije. Na primer, izloženi su jedno od prvih izdanja kompletne nemačke Biblije iz 1534. i deo višejezične Biblije Elijasa Hutera iz 1599, koja sadrži tekst na 12 jezika. Osim toga, panoi, grafikoni i video-prezentacije istakli su praktičnost biblijskih načela u današnje vreme.

Tokom obilaska, koji se sastojao iz dva dela, posetioci su mogli videti kako u ovoj podružnici živi i radi preko 1 000 muškaraca i žena. U prvom delu, koji je nazvan „Kako živimo“, gosti su mogli videti neke od stanova. Zatim su mogli jesti u trpezariji i obići prelepo uređeno imanje. „Ne mogu da verujem koliko je ovde lepo“, rekao je jedan posetilac.

Drugi deo, nazvan „Proizvodnja“, obuhvatao je obilazak štamparije, knjigoveznice i odeljenja za otpremu. Posetioci su iz prve ruke mogli videti kako se biblijska literatura štampa, uvezuje i zatim otprema u preko 50 zemalja. Jedan gost je rekao: „Nikada nisam zamišljao Jehovine svedoke kao globalnu organizaciju. Njihove publikacije stižu do svih delova sveta. Pravo je čudo što sve to postižu dobrovoljnim radom.“

Posetioci se upoznaju sa veb-sajtom jw.org

Veliko zanimanje izazvao je štand zvaničnog veb-sajta Jehovinih svedoka jw.org. I mladi i stari gledali su prezentacije i filmove, i dobili odgovore na mnoga pitanja.

S novim pogledom na ono što Jehovini svedoci rade širom sveta, mnogi posetioci su otišli zadivljeni i sa osmehom na licu. Jedan čovek je rekao: „Imao sam potpuno pogrešnu sliku o Svedocima. Ovo me je navelo da dobro razmislim o svemu.“ Jedna žena je više puta rekla: „Ovde se ruše sve predrasude.“

^ odl. 17 Podaci iz 2014.

^ odl. 21 Podaci iz 2014.

^ odl. 24 Podaci iz 2014.