Vrati se na sadržaj

Dani otvorenih vrata na „Steni“

Dani otvorenih vrata na „Steni“

Jehovini svedoci širom sveta imaju 15 štamparija. Jedna od njih nalazi se u srednjoevropskoj podružnici, u nemačkom gradiću Selters, u području koje se zove Štajnfels, što na nemačkom znači „stena“.

Od 23. do 25. maja 2014, u srednjoevropskoj podružnici održani su dani otvorenih vrata pod nazivom „30 godina u Seltersu“, jer je ova podružnica zvanično počela s radom 21. aprila 1984. Pozvane su komšije, poslovni ljudi i predstavnici lokalnih vlasti.

Više od 3 000 gostiju obišlo je naše objekte. „Poseta podružnici Jehovinih svedoka uvek je poseban doživljaj“, izjavio je predsednik opštine, koji skoro 30 godina radi u gradskoj upravi. On je rekao: „Još uvek sam oduševljen kojom je brzinom, od 1979. do 1984, završena podružnica u Štajnfelsu.“

Neke zanimljivosti

Jedna izložba je nazvana „Jehovine sluge u Srednjoj Evropi“. Posetioci su saznali nešto više o 120 godina postojanja Svedoka u ovom području. Ova izložba je sada stalna postavka.

Druga izložba prikazuje retke i vredne primerke Biblije. Na primer, izloženi su jedno od prvih izdanja kompletne nemačke Biblije iz 1534. i deo višejezične Biblije Elijasa Hutera iz 1599, koja sadrži tekst na 12 jezika. Osim toga, panoi, grafikoni i video-prezentacije istakli su praktičnost biblijskih načela u današnje vreme.

Tokom obilaska, koji se sastojao iz dva dela, posetioci su mogli videti kako u ovoj podružnici živi i radi preko 1 000 muškaraca i žena. U prvom delu, koji je nazvan „Kako živimo“, gosti su mogli videti neke od stanova. Zatim su mogli jesti u trpezariji i obići prelepo uređeno imanje. „Ne mogu da verujem koliko je ovde lepo“, rekao je jedan posetilac.

Drugi deo, nazvan „Proizvodnja“, obuhvatao je obilazak štamparije, knjigoveznice i odeljenja za otpremu. Posetioci su iz prve ruke mogli videti kako se biblijska literatura štampa, uvezuje i zatim otprema u preko 50 zemalja. Jedan gost je rekao: „Nikada nisam zamišljao Jehovine svedoke kao globalnu organizaciju. Njihove publikacije stižu do svih delova sveta. Pravo je čudo što sve to postižu dobrovoljnim radom.“

Posetioci se upoznaju sa veb-sajtom jw.org

Veliko zanimanje izazvao je štand zvaničnog veb-sajta Jehovinih svedoka jw.org. I mladi i stari gledali su prezentacije i filmove, i dobili odgovore na mnoga pitanja.

S novim pogledom na ono što Jehovini svedoci rade širom sveta, mnogi posetioci su otišli zadivljeni i sa osmehom na licu. Jedan čovek je rekao: „Imao sam potpuno pogrešnu sliku o Svedocima. Ovo me je navelo da dobro razmislim o svemu.“ Jedna žena je više puta rekla: „Ovde se ruše sve predrasude.“

^ odl. 17 Podaci iz 2014.

^ odl. 21 Podaci iz 2014.

^ odl. 24 Podaci iz 2014.