Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Betelska vešernica — od kuhinjskih krpa do svilenih kravata

Betelska vešernica — od kuhinjskih krpa do svilenih kravata

Mladi muškarci i žene u podružnici Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Državama koriste svoje vreme i snagu da bi svake godine oprali oko 1 800 tona veša u tri kompleksa u Bruklinu, Patersonu i Volkilu, u državi Njujork. Sama količina veša je neverovatna. Međutim, ono što ovaj posao čini jedinstvenim jeste raznovrsnost stvari koje se peru.

Svakog radnog dana, oni koji žive u betelskim kompleksima u Sjedinjenim Državama pošalju više od 11 000 odevnih predmeta u betelske vešernice — 2 300 košulja i 650 pari pantalona, kao i čarape, donji veš i majice. Takođe stigne i 900 komada odeće za koje je potrebno hemijsko čišćenje.

Potrebno je oprati i gomilu čaršava, peškira i pokrivača, kao i konobarske uniforme i krpe za čišćenje. Nakon pranja, sve ovo treba osušiti i isporučiti. Neke stvari, kao što su krpe, peru se zajedno, dok se osetljive svilene kravate i bluze peru zasebno.

Radnici u vešernici proveravaju svaki odevni predmet da bi videli da li je negde pocepan ili mu nedostaju dugmad. Ona se prišivaju pomoću automatizovane mašine ili ručno. Popravke ili prepravke odevnih predmeta radi osoba koja je za to stručna.

Da se neki od hiljada odevnih predmeta ne bi zagubio, na svaki od njih se mašinski pričvršćuje etiketa s jedinstvenim bar-kodom. Zahvaljujući tome, stvari se mogu automatski sortirati, tako da se čista i ispeglana odeća dostavlja svakom članu betelske porodice u Sjedinjenim Državama.

Nove radnike u vešernici obučavaju njihove iskusne kolege. Novi uče i do 20 različitih poslova. Jedan naizgled jednostavan posao za koji je potrebno vreme da bi se naučio jeste uklanjanje fleka. Novi radnik treba dobro da poznaje vrste tkanina i kako one reaguju na različita sredstva i metode čišćenja.

Taš, koji u vešernici radi već godinu i po dana, kaže za svoje saradnike: „Ekipa s kojom radim je odlična — zadovoljstvo je raditi s ljudima različitog porekla.“ Šeli, koja takođe radi u vešernici, kaže: „Drago mi je što pomažem da betelska porodica izgleda uredno.“