Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Pacijenti koji su Jehovini svedoci često se brže oporave

Pacijenti koji su Jehovini svedoci često se brže oporave

AUSTRALIJA. „Pacijenti koji su Jehovini svedoci, koji ne prihvataju transfuziju krvi iz religioznih razloga, zapravo se brže oporavljaju od ostalih pacijenata na bolničkom lečenju“, kaže se u izdanju novina The Sydney Morning Herald od 2. oktobra 2012.

U članku se citira izjava prof. dr Džejmsa Isbistera sa Medicinskog fakulteta u Sidneju. „Profesor Isbister je rekao da su Jehovini svedoci dobili kvalitetnije lečenje zbog toga što su lekari nastojali da gubitak krvi svedu na minimum. Zahvaljujući tome, kod Jehovinih svedoka je zabeležena niža stopa smrtnosti i kraće vreme boravka u bolnici i na intenzivnoj nezi u odnosu na pacijente koji su tokom operacije primili transfuziju krvi“, navodi se u tim novinama.

I drugi stručnjaci dele mišljenje doktora Isbistera. U vezi s Jehovinim svedocima koji su imali operaciju na srcu, u časopisu Archives of Internal Medicine, 13-27. avgust 2012, navodi se: „Za razliku od pacijenata koji su primili transfuziju, kod Jehovinih svedoka je zabeleženo manje postoperativnih komplikacija i kraće vreme boravka u bolnici.“