Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li je Biblija prorekla snažne zemljotrese?

Da li je Biblija prorekla snažne zemljotrese?

 Svake godine se dogodi na desetine hiljada zemljotresa. Većina njih su slabi, ali oni koji su jači dovode do velikog razaranja i gubitka mnogih ljudskih života. Ponekad zemljotresi izazivaju cunamije koji pogađaju priobalna područja i uništavaju sve pred sobom. Da li je Biblija prorekla da će biti takvih snažnih zemljotresa?

U ovom članku

 Da li je Biblija prorekla zemljotrese?

 U Bibliji se nalaze Isusova proročanstva o zemljotresima. Ona su zapisana u tri jevanđelja, i to na sledećim mestima:

 „Ustaće narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo i biće gladi i zemljotresa po raznim mestima“ (Matej 24:7).

 „Jer će ustati narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo, biće zemljotresa po raznim mestima i biće gladi“ (Marko 13:8).

 „Biće snažnih zemljotresa i biće pošasti i gladi po raznim mestima“ (Luka 21:11).

 Isus je prorekao da će „po raznim mestima“ biti „snažnih zemljotresa“ u isto vreme kada i ratova, gladi i pošasti, to jest epidemija. Svi ti događaji zajedno odlika su jednog posebnog perioda u istoriji koji Biblija naziva svršetkom ovog poretka i poslednjim danima (Matej 24:3; 2. Timoteju 3:1). Prema biblijskoj hronologiji, poslednji dani su počeli 1914. i još uvek traju.

 Kako se ispunjavaju ta biblijska proročanstva?

 Ono što je Isus prorekao o zemljotresima ispunjava se pred našim očima. Od 1914. bilo je više od 1 950 snažnih zemljotresa koji su ukupno odneli više od dva miliona života. a Pogledajmo nekoliko primera iz ovog veka.

 Indijski okean 2004. Zemljotres jačine 9,1 po Rihterovoj skali izazvao je cunami koji je pogodio desetak zemalja i odneo oko 225 000 života.

 Kina 2008. Zemljotres jačine 7,9 po Rihterovoj skali sravnio je sa zemljom sela i gradove. Procenjuje se da je stradalo oko 90 000 ljudi, povređeno oko 375 000 njih, dok su milioni ostali bez krova nad glavom.

 Haiti 2010. Najpre je izbio zemljotres jačine 7 stepeni po Rihterovoj skali, nakon kojeg je usledilo još nekoliko potresa. Ukupno je stradalo više od 300 000 ljudi, a milioni su ostali bez svog doma.

 Japan 2011. Zemljotres jačine 9 stepeni po Rihterovoj skali, a zatim i cunami, odneli su oko 18 500 života, a na stotine hiljada njih je moralo da napusti svoj dom. Osim toga, elektrana u Fukušimi je pretrpela štetu, što je vodilo do velike nuklearne katastrofe. Ni deset godina kasnije oko 40 000 ljudi iz tog kraja ne može da se vrati kući, jer je u blizini elektrane i dalje visok nivo radijacije.

 Na šta ukazuje to što ima toliko zemljotresa?

 Biblijska proročanstva o zemljotresima ukazuju na to šta nas čeka u bliskoj budućnosti. Isus je rekao: „Kad vidite da se sve to događa, znajte da je blizu Božje Kraljevstvo“ (Luka 21:31).

 Biblija objašnjava da je Božje Kraljevstvo stvarna vlast na nebu sa Isusom Hristom kao Kraljem. To je ono Kraljevstvo za koje je Isus učio svoje sledbenike da se mole (Matej 6:10).

 Kada Božje Kraljevstvo bude vladalo nad zemljom, Bog neće dozvoliti da prirodne katastrofe, kao što su zemljotresi, nanose štetu ljudima (Isaija 32:18). Štaviše, on će nadoknaditi štetu koja im je već naneta u fizičkom i emocionalnom pogledu (Isaija 65:17; Otkrivenje 21:3, 4). Više o tome može se pročitati u članku „Šta će postići Božje Kraljevstvo?

a Statistički podaci su uzeti iz Globalne baze podataka o većim zemljotresima koju održava američki Nacionalni geofizički centar podataka.